Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Zsemlegombóc
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Vitaminok, ásványi anyagok és rengeteg rost - vagyis minden, ami egészséges, megtalálható a most következő 5 zöldségben. Fogyasszuk ezeket bőséggel az őszi-téli hónapokban!

Retek - méregtelenítő és immunerősítő hatású

Ez az egyik legjobb immunerősítő és salaktalanító zöldség. C-vitamin, mustárolaj és egyéb illóolajok találhatók benne, ezek hatékonyan támogatják az epetermelést és -ürülést, így segítve az emésztést. A retek a bélmozgást is serkenti, fertőtlenítő hatása miatt pedig különösen jó szolgálatot tesz a bélflórát károsító baktériumokkal és gombákkal szembeni harcban.

A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk
A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk

Répa - óvja a szemet

Minél erőteljesebb a színe, annál magasabb a szezon eleji répa béta-karotin-tartalma. Az ebből képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi. Bár a legtöbb zöldség fogyasztása nyersen javasolt, a zsíroldékony vitaminokat (pl. A-, D-, E- és K-vitamin) tartalmazók esetében egy kevés zsiradékra is szükség van ahhoz, hogy azok valóban hasznosulni tudjanak. Éppen ezért a felkarikázott sárgarépát érdemes egy kevés olajon megfuttatni.

Répás receptek >>>

A béta-karitinból képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi
A béta-karitinból képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi

Fejes saláta - vitaminbomba

Sok karotint és B-vitamint tartalmaz, és igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma, ezért különösen ajánlott a fogyasztása egész télen, amikor a szervezet vitaminraktárai már kiürülőben vannak.

Karalábé - sokoldalú

Minél fiatalabb a növény, annál magasabb az ásványianyag- és a vitamintartalma: többek között magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium is van benne. A zsenge karalábé nagyon finom nyersen, de persze, egész évben felhasználható: a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, töltve is finom, és főzelék, például vegyes finomfőzelék is készülhet belőle.

Karalábés receptek >>>

Minél fiatalabb a növény, annál több magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium van benne
Minél fiatalabb a növény, annál több magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium van benne

Spenót - nyersen még jobb!

Kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett vitaminokban is bővelkedik. Bár a legtöbben főzeléket készítenek belőle, salátaként nyersen is fogyasztható - különösen finom a zsenge bébispenót -, párolva pedig igen finom köret lehet. Nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, ám ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen a spenótban, ezért jó, ha vashiány esetén más vasforrás után nézünk.

Minden, ami spenótos >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.