Ez az egyik legjobb immunerősítő és salaktalanító zöldség. C-vitamin, mustárolaj és egyéb illóolajok találhatók benne, ezek hatékonyan támogatják az epetermelést és -ürülést, így segítve az emésztést. A retek a bélmozgást is serkenti, fertőtlenítő hatása miatt pedig különösen jó szolgálatot tesz a bélflórát károsító baktériumokkal és gombákkal szembeni harcban.
Minél erőteljesebb a színe, annál magasabb a szezon eleji répa béta-karotin-tartalma. Az ebből képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi. Bár a legtöbb zöldség fogyasztása nyersen javasolt, a zsíroldékony vitaminokat (pl. A-, D-, E- és K-vitamin) tartalmazók esetében egy kevés zsiradékra is szükség van ahhoz, hogy azok valóban hasznosulni tudjanak. Éppen ezért a felkarikázott sárgarépát érdemes egy kevés olajon megfuttatni.
Sok karotint és B-vitamint tartalmaz, és igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma, ezért különösen ajánlott a fogyasztása egész télen, amikor a szervezet vitaminraktárai már kiürülőben vannak.
Minél fiatalabb a növény, annál magasabb az ásványianyag- és a vitamintartalma: többek között magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium is van benne. A zsenge karalábé nagyon finom nyersen, de persze, egész évben felhasználható: a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, töltve is finom, és főzelék, például vegyes finomfőzelék is készülhet belőle.
Kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett vitaminokban is bővelkedik. Bár a legtöbben főzeléket készítenek belőle, salátaként nyersen is fogyasztható - különösen finom a zsenge bébispenót -, párolva pedig igen finom köret lehet. Nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, ám ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen a spenótban, ezért jó, ha vashiány esetén másvasforrás után nézünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.