Akik azt gondolják, hogy a zsír rossz, és ő minden egészségügyi problémánk okozója, így azt igyekeznek teljesen kiiktatni az étrendjükből, azoknak jelezzük: ne csinálják. A zsír ugyanis - persze nem mindegyik, erről itt írtunk bővebben - a testünk hormonális egyensúlyának kulcsfontosságú eleme -, különösen a leptin hormon termelődéséhez fontos, ami a telítettség-érzés üzenetét az agyba szállítja. Emellett a magas zsírtartalmú ételek, amelyek omega-3 zsírban különösen gazdagok (pédául az olíva-, a lenmag és a mandulaolaj) elengedhetetlenek az szív- és keringési rendszer egészségéhez, és meggátolják, de legalább is mérséklik a szervezet gyulladásos folyamatait.
Bár a gyümölcs- és zöldséglevek, különösen megfelőlen keverve kétség kívül nagyon finomak, ám nem mindegyik mondható egészségesnek. Első körben zárjuk ki a hozzáadott cukorral tudbózott változatokat. Aztán következzenek a frissen préselt és turmixolt, hozzáadott cukrot nem tartalmazó nedűk: ezek persze mind, kivétel nélkül tele vannak csupa hasznos ásványi anyaggal és vitaminnal, de a zöld növényekből készült italokat a magas oxálsav-tartalmuk miatt jobb, ha mértékletesen fogyasztjuk, gyümölcslevek tekintetében pedig annyi lenne a dietetikusok kérése: azért, ha tehetjük, válasszuk inkább a teljes gyümölcsöt a belőle préselt lé helyett, mert a bennünk lévő tekintélyes mennységű rostra legalább annyira szüksége van a szervezetünknek, mint a vitamindús folyadékra.
A legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy időnként kampányszerű fogyókúrába kezdenek, majd, amikor már úgy gondolják, hogy eleget sanyargatták magukat, sutba dobják a hetekig, hónapokig tartott elveiket, és újra konrtollálatlanevés-ivásba kezdenek, esetenként a rendszeres sporttal is felhagyva. Ha slankabbak, fittebbek, egészségesebbek szeretnénk lenni, a megoldás minden esetben az életmódváltás, minden más esetben csak kikészítjük a szervezetünket: az állandó súlyingadozás rettenetesen megviseli a szív- és érrendszert, és nem mellesleg kettes típusú cukorbetegséget okozhat.
Tény, hogy a vörös hús tökéletes fehérjeforrás, ám egy amerikai kutatás szerint, bármilyen vörös hús túlzott mértékű fogyasztása 20-30% -kal növelheti a vastagbélrák kockázatát. A mindennapi étkezéseink során részesítsük előnyben a szintén rendkívül magas tápértékű, nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó hüvelyeseket: babot, borsót, sárgaborsót és a különféle lencséket, és hetente maximum két alkalommal együnk vörös húst - tanácsolják a dietetikusok.
A smoothie-kal nagyjából az a gond, amit feljebb a gyümölcslevek kapcsán írunk: egészségesek, ez tény, de rostok híján kevésbé laktatóak, viszont ha megiszunk egy fél litert, úgy érezhetjük, bőségesen jól laktunk. Aztán rövid időn belül ránktör a falási roham, és ki tudja mire leszünk képesek, hogy azonnal megtoljuk a vércukorszintünket?! Egy, az alma, az almapüré és az almalé tápértékét összehasonlító amerikai tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs maga sokkal laktatóbb, mint az almapüré és az almalé, így egészségesebb is, hiszen minden szál rostja, minden miligramm vitaminja, ásványi anyaga és antioxidánsa hasznosul.
Akár sütés-főzéshez használjuk, akár a teggeli turmixunkat turbózzuk fel vele - jobb, ha vigyázunk a kókuszzsírral: bár növényi olajról van szó, alacsony kalóriatartalommal, és számos pozitív élettani hatással bír, fontos információ, hogy a telített zsírtartalma magasabb, mint a vajé. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt javasolja, bánjunk óvatosan vele, és fogyasszuk mértékkel a kókuszdióból préselt olajat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.