Nem minden kenyér megátalkodott ellensége a diétának. Az ideális változat nem egy szénhidrát-bomba, hanem fehérjedús, egészséges árpát, kölest és folsavban gazdag lencsét is tartalmazó táplálék. Egy ilyesféle kenyérből készült zöldséges szendviccsel megalapozhatjuk napi vitaminbevitelünket is: tegyünk a szeletekre humuszt, sovány túrót, avokádót, piros paprikát, uborkát, paradicsomot, hagymát vagy akár bébispenótot is!
Ez a kicsi, mogyoróízű és gluténmentes afrikai gabonaféle hihetetlenül magas tápértékkel bír. Tele van rosttal, kalciummal, fontos aminosavakkal és C-vitaminnal – ami elég ritka a gabonafélékben. Érdemes kipróbálni a reggeli müzli helyett a teffből készült kását. Öntsünk össze fél bögrényi teffet fél bögre vízzel, egy csipetnyi sóval együtt forraljuk fel egy serpenyőben, majd lassú tűzön süssük még 15-20 percig. Miután levettük a tűzről, ízesítsük almával, fahéjjal és esetleg egy kis mogyoróvajjal.
Már a neve is zseniális, de a búza és a rozs mesterségesen létrehozott szerelemgyereke ettől függetlenül is az új kedvencünk lehet. Fél bögre ebből a hibridből 12 gramm fehérjét tartalmaz, de itt nem ér véget a történet! Gazdag vasban, káliumban, magnéziumban és természetesen rostokban is. Akár köretként is fogyaszthatjuk, például szója szósszal, friss gyömbérrel, szegfűszeggel, shiitake gombával és zöld szójával - ha kedveljük az ázsiai konyhát. Amennyiben inkább sütögetnénk, használhatunk tritikálé lisztet az egészségesebb végeredményhez.
Igazi csoda: akik zabpelyhet reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól. A boltban kapható zabpelyhet is tartalmazó müzlik többnyire elég sok hozzáadott cukrot és mesterséges ízesítőt tartalmaznak, az pedig érthető, hogy a reggeli rohanásban senkinek sincs kedve lassú tűzön elkészíteni a kását. Mi a megoldás? Még este egy lezárható edénybe tesszük a zabpelyhet, és müzli további hozzávalóit, majd ráöntjük a tejet, a növéni tejet vagy a vizet. Ezután betesszük a hűtőbe, és ott is hagyjuk egész éjjel. Amíg mi alszunk, összeérnek az ízek, így reggel már csak ki kell önteni a tányérunkra az így kapott kását, nem lesz szükség főzőcskézésre. Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.