Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Te szereted a krumplit? Ha igen, akkor van egy nagyszerű hírünk: az egyik tanulmány szerint napi két szem burgonya elfogyasztásával már nagyon sokat tehetsz az egészségedért.

A burgonya egy rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség, amely amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is. A Journal of Nutrition egyik tanulmánya szerint ugyanis a burgonya rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, sőt, meghosszabbítja az életet. Ehhez nem is kell mást tenned, mint napi két szem krumplit enned.

Egészségünk érdekében minden nap érdemes két szem főtt burgonyát fogyasztani / Fotó: Shutterstock
Egészségünk érdekében minden nap érdemes két szem főtt burgonyát fogyasztani / Fotó: Shutterstock

Támogatja az egészséget

A burgonya az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon, ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy változatos és ízletes ételek készülhetnek belőle, tápanyagokban is igen gazdag: található benne többek között például kálium, kalcium, C-vitamin, emellett rostokban is gazdag.

Ennek ellenére a burgonyát sokan nem sorolják a legegészségesebb zöldségek közé, elsősorban magas keményítőtartalma és glikémiás indexe miatt, ami összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri problémákkal. A norvég kutatók által végzett legfrissebb tanulmány azonban új megvilágításba helyezte azt, hogy mennyire egészséges a burgonya. A kutatás során 77 ezer felnőtt táplálkozási szokásait vizsgálták meg 33,5 éven keresztül. A résztvevők átlagosan 13 burgonyát ettek hetente, ez körülbelül napi két burgonyát jelentett. A felmérés során kiderült, hogy azoknál, akik több burgonyát fogyasztottak, általában alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint hosszabb a várható élettartam.

Nem mindegy, hogyan készül

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy természetesen az sem mindegy, hogyan készül a burgonya. Norvégiában, a vizsgálati alanyok elsősorban főtt krumplit fogyasztottak, ennek ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexe, és tápanyagokban különösen gazdag. Tehát, ha tenni akarunk valamit az egészségünkért, akkor chips helyett inkább főtt burgonyát együnk, naponta legalább két alkalommal.

Forrás: Focus

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.