Az őszi–téli időszakban valahogy mindig nagyobb szerepet kap a vitaminpótlás, pedig egész évben fontos, hogy ellássuk szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal. Különösen a főbb vitaminokra és ásványi anyagokra van alapvetően nagy szüksége a szervezetünknek. A D-vitamin is ide tartozik, ezért fokozottan figyelnünk kell a pótlására.
A D-vitamin a testi-lelki egészségünk szempontjából egyaránt fontos vitamin. Szerepe van az immunrendszer erősítésében, a csontok, a fogak, az izmok megfelelő állapotának fenntartásában, a szív- és érrendszer működésében, a kalcium és a foszfor felszívódásában, emellett a mentális egészségünk szempontjából is elengedhetetlen, hiszen a depresszió kezelésében betöltött szerepe is ismert. A szervezet napfény hatására képes előállítani a D-vitamint, de a legújabb ajánlások szerint nem elég ősztől tavaszig pótolnunk. Ezt a kiemelkedő szerepű vitamint egész évben szednünk kellene, hogy megfelelő szinten tartsuk a szervezet ellátottságát. A D-vitamin-pótlás elhagyása talán csak akkor indokolt, ha egy hosszabb időszakon át órákig a napon tartózkodunk, például egy nyaralás alkalmával.
Jó hír azoknak, akik rendszeresen feltöltik a házi vitaminkészleteket, hogy aztán elfelejtsék bevenni azokat: a D-vitamint hetente is szedhetjük. Vagyis a heti mennyiséget bevehetjük egyszerre. A legújabb kutatásokra alapozott szakértői ajánlások szerint ugyanis nem jár negatív következménnyel a D-vitamin egyszeri nagyobb dózisú bevitele, sőt egy D-vitamin-hiányos betegek bevonásával végzett vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy a havi egyszeri, rendkívül nagy dózisban bevitt D-vitamin sem okoz károkat, sőt, gyorsan és biztonságosan normalizálja a vitamin szintjét a szervezetben. Mindegy tehát, hogy napi 4000 NE-nyit vagy ennek az egész hétre megfelelő mennyiségét vesszük be.
A vitaminokat és ásványi anyagok nagy részét kiegyensúlyozott táplálkozással bevihetjük a szervezetünkbe. D-vitaminban kifejezetten gazdagok például a tengeri halak, például a tonhal és a lazac; a tojás, különösen a tojássárgája; a máj; a gomba; valamint a tejtermékek, például a tej, a joghurt és a sajtok. Ezek rendszeres fogyasztása már sokat segít a szervezet megfelelő D-vitamin-ellátottságának fenntartásában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.