Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egészséges

Hihetelen, hogy mi mindenre jó - ezért érdemes minden nap diót enni!

A dió igazi szuperélelmiszer, és ahhoz, hogy jótékony hatásait élvezhesd, nem is kell belőle sokat enned. Összegyűjtöttük, miért jó, ha a diót beépíted az étrendedbe, és rendszeresen, minden nap fogyasztod.

A dió kiemelkedően magas antioxidáns tartalmának köszönhetően óvja a szív- és érrendszer, az emésztőrendszer, a bélrendszer egészségét, segít a vércukorszint szabályozásában, és hangulatjavító hatású is. Nézzük részletesen, milyen előnyökkel jár a diófogyasztás!

A dió gazdag tápanyagokban, vitaminokban, így fogyasztása rendszeresen ajánlott / Fotó: Shutterstock
A dió gazdag tápanyagokban, vitaminokban, így fogyasztása rendszeresen ajánlott / Fotó: Shutterstock

Támogatja a szív egészségét

Hogy miért jó a dió a szívnek? Nos, alacsony a nátrium-, a telített zsír- és a transzzsírtartalma, valamint gazdag A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, fehérjékben, és rostokban. Kutatások bizonyították, hogy már napi egy marék diófogyasztás csökkenti az LDL (rossz) koleszterint szintjét. (A magas LDL-szint érelmeszesedéshez vezethet; a plakk felhalmozódása az erekben pedig idővel növelheti a stroke vagy a szívroham kockázatát.) A dió gazdag polifenol tartalmánál fogva hatékony a gyulladások és az oxidatív stressz ellen.

Jótékonyan hat a bélrendszerre

Egy friss, 2023-as jelentés szerint a dió képes prebiotikumként hatni, mivel „táplálékként” szolgál a gasztrointesztinális rendszerben lévő jótékony mikrobák számára. A dió polifenoljai a bélrendszerben bioaktív, gyulladásgátló anyagokat hoznak létre, így támogatva az emésztőrendszer egészségét.

Javítja a memóriát és a kognitív képességeket

A dió – nagyrészt omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően – olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így csökkentve a szabad gyökök káros hatásait. Ezzel pedig késleltetik vagy csökkentik a kognitív hanyatlás előrehaladását – állítják a kutatók. (A szabad gyökök károsíthatják a sejteket, és idővel olyan betegségek kialakuláshoz vezethetnek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.)

A dióolaj is értékes – és finom – táplálék, érdemes otthon tartani egy üvegcsével / Fotó: Pixabay
A dióolaj is értékes – és finom – táplálék, érdemes otthon tartani egy üvegcsével / Fotó: Pixabay

Segíti a megfelelő tápanyagbevitelt

Ha csak egy marék diót adnak a gyermekek, a serdülők és a felnőttek étrendjéhez, akkor máris jelentősen megnő a „jó” zsírok és az olyan, általában „alulfogyasztott” tápanyagok bevitele, mint a kálium, a magnézium, a folsav – no és persze nő a rostfogyasztás is.

Csökkentheti a stresszt és javíthatja a mentális egészséget

A dió gazdag idegrendszert támogató vegyületekben, köztük melatoninban, folsavban, E-vitaminban és polifenolokban, amelyek mindegyike jótékony hatással lehet a mentális egészségre. Napi két adag dió elfogyasztása csökkenti a stresszt, elősegíti a jobb és mélyebb alvást, és javítja az általános mentális egészséget. Ráadásul a dió fogyasztása a mikrobiom javulásához is vezetett. (Mikrobiom a neve azoknak a baktérium-, gomba- és archaea kolóniáknak, amelyek az emberen és az emberben élnek. A mikrobiomnak kulcsfontosságú szerepe van a gazdaszervezet – az ember – egészsége szempontjából.)

Segíthet a vércukorszint optimalizásában

A dióban lévő fehérjék, rostok és egészséges zsírok kombinációja segíthet stabilizálni a vércukorszintet, ami különösen fontos lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. (Ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek között szoros összefüggés figyelhető meg.)

A diós-sajtos céklasalátával már egy adag dióbevitel biztosított /Fotó: Shutterstock
A diós-sajtos céklasalátával már egy adag dióbevitel biztosított /Fotó: Shutterstock

Tippek a dió egészséges étrendbe való beillesztéséhez

Hacsak nincs dióallergiád vagy dióintoleranciád, mindenképpen építsd be a diót az étrendedbe. A legjobb, ha mindig kéznél van egy-két adag, hogy bármikor bekaphass belőle pár szemet. Ezen kívül persze számos módja van a dióbevitelnek:

  • Adj egy marék diót a salátádhoz – nemcsak finom, hanem egészségesebb is lesz a saláta!
  • Ha sós palacsintát, kenyeret vagy muffint sütsz, tegyél a tésztába diót.
  • Az apróra vágott dió mehet a reggeli natúr joghurtodba, zabkásádba is.
  • Dióra cserélheted például a darált hús egy részét, ha spagettit vagy tacót készítesz.
  • A lazacot, csirkemellet süsd diós-rozmaringos kéregben – isteni finom!

(Nyitókép: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.