Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A szépség vitaminjaként is emlegetik, pedig ennél sokkal többet tesz az egészségünkért. Az E-vitamin a szervezet számára az egyik legfontosabb vitamin.

A zsírban oldódó E-vitaminnak kulcsszerepe van az egészségünk szempontjából. Az egyik legerősebb antioxidánshatású vitamin, ami általános védőfunkcióval rendelkezik. Véd a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól, ami az öregedés és számos betegség kialakulásának egyik okozója lehet. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, hozzájárul a bőr egészségéhez, tovább szerepe van a keringési rendszer megfelelő működésében is.

A természetes forrásból származó E-vitamin jobban hasznosul 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért fontos az E-vitamin-bevitel?

A zsírban oldódó vitaminok a bélfalon keresztül hatékonyabban felszívódnak és jobban raktározódnak a szervezetben. Emiatt azonban hiányukat csak hosszabb idő elteltével észlelhetjük, ráadásul az E-vitamin-hiánynak az eddigi ismeretek szerint nincs kifejezett tünete. A természetes forrásból származó E-vitamin jobban hasznosul, de bizonyos esetekben (például intenzív sportoláskor, vagy dohányzás esetén) indokolt lehet a pótlása étrendkiegészítő formájában is. Az E-vitaminra gyakran a szép bőr és haj vitaminjaként hivatkoznak, de sok más pozitív hatása is van a szervezetre. 

Antioxidánsként például hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, azáltal, hogy csökkenti a sejtkárosodást, javítja az érfalak rugalmasságát, továbbá segít megelőzni az érelmeszesedést. Gátolja a vérrögképződést, ezáltal segíthet megelőzni a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulását is. 

Az E-vitamin védi az idegsejteket az agyban, segít a megfelelő szellemi állapot fenntartásában, és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. 

Emellett segíti a bőr regenerálódásához, gyorsítja a sebgyógyulást, és lassítja a ráncok kialakulásának, vagyis az öregedés folyamatát. Mivel az E-vitamin segíti az A-vitamin felszívódását, közvetetten segíthet megőrizni a szemünk egészségét, a látás épségét. 

Miben van a legtöbb E-vitamin?

Az E-vitamin egyik legjobb forrásai a különböző növényi olajok, például a napraforgóolaj, a tökmagolaj és az olívaolaj. Az olajos magvak és diófélék is nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, főképp a mandula, a mogyoró és a napraforgómag a kiváló forrásai. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót és brokkoli ugyancsak bővelkednek E-vitaminban, akárcsak a bogyós gyümölcsök, például a málna és a szeder. Utóbbiak azért is jó forrásai, mert a bennük lévő C-vitamin segíti az E-vitamin felszívódását. A legtöbb húsféle, a máj és a tojás is tartalmaz E-vitamint. 

Mennyi a napi szükségletünk? 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint a napi E-vitamin-szükséglet nők esetében 11 mg, férfiak esetében 13 mg. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.