A zsírban oldódó E-vitaminnak kulcsszerepe van az egészségünk szempontjából. Az egyik legerősebb antioxidánshatású vitamin, ami általános védőfunkcióval rendelkezik. Véd a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól, ami az öregedés és számos betegség kialakulásának egyik okozója lehet. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, hozzájárul a bőr egészségéhez, tovább szerepe van a keringési rendszer megfelelő működésében is.
A zsírban oldódó vitaminok a bélfalon keresztül hatékonyabban felszívódnak és jobban raktározódnak a szervezetben. Emiatt azonban hiányukat csak hosszabb idő elteltével észlelhetjük, ráadásul az E-vitamin-hiánynak az eddigi ismeretek szerint nincs kifejezett tünete. A természetes forrásból származó E-vitamin jobban hasznosul, de bizonyos esetekben (például intenzív sportoláskor, vagy dohányzás esetén) indokolt lehet a pótlása étrendkiegészítő formájában is. Az E-vitaminra gyakran a szép bőr és haj vitaminjaként hivatkoznak, de sok más pozitív hatása is van a szervezetre.
Antioxidánsként például hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, azáltal, hogy csökkenti a sejtkárosodást, javítja az érfalak rugalmasságát, továbbá segít megelőzni az érelmeszesedést. Gátolja a vérrögképződést, ezáltal segíthet megelőzni a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulását is.
Az E-vitamin védi az idegsejteket az agyban, segít a megfelelő szellemi állapot fenntartásában, és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is.
Emellett segíti a bőr regenerálódásához, gyorsítja a sebgyógyulást, és lassítja a ráncok kialakulásának, vagyis az öregedés folyamatát. Mivel az E-vitamin segíti az A-vitamin felszívódását, közvetetten segíthet megőrizni a szemünk egészségét, a látás épségét.
Az E-vitamin egyik legjobb forrásai a különböző növényi olajok, például a napraforgóolaj, a tökmagolaj és az olívaolaj. Az olajos magvak és diófélék is nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, főképp a mandula, a mogyoró és a napraforgómag a kiváló forrásai. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót és brokkoli ugyancsak bővelkednek E-vitaminban, akárcsak a bogyós gyümölcsök, például a málna és a szeder. Utóbbiak azért is jó forrásai, mert a bennük lévő C-vitamin segíti az E-vitamin felszívódását. A legtöbb húsféle, a máj és a tojás is tartalmaz E-vitamint.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint a napi E-vitamin-szükséglet nők esetében 11 mg, férfiak esetében 13 mg.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.