Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egészséges

Van, aki retteg az ételtől és reggelit sem mer venni magának a boltban

Van, aki retteg bizonyos ételektől, alapanyagoktól /Fotó: Shutterstock
Mindannyian félünk valamitől, ám vannak, akik számára a mindennapi létet, sőt a munkavégzést is lehetetlenné teszi, annyira retteg valamitől. A félelem tárgya pedig bármi lehet: a tömegtől kezdve a szűk helyeken és a pókokon át egészen az élelmiszerekig.

Bizony, elsőre furának tűnhet, de vannak olyan emberek, akik félnek az ételtől, bizonyos élelmiszerektől, és az azok okozta egészségügyi hatásoktól. Az élelmiszerfélelem nem elsősorban abban nyilvánul meg, hogy rettegnek adott ételek és alapanyagok látványától, hanem az elfogyasztásukban látják a kockázatot. Az emberi elme bármelyik alapanyagra tekinthet úgy, hogy az nem biztonságos, elég csak egy-két pöttyöt találni a csirkehúson, vagy foltot a tojáson és máris a szemétbe dobjuk, mert félünk a szalmonellától.

Ha már egy pici elváltozás van a csirkemellen, van aki nem kockáztat, ki is dobja /Fotó: Shutterstock
Ha már egy pici elváltozás van a csirkemellen, van aki nem kockáztat, ki is dobja /Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerektől való félelem annak is lehet az eredménye, hogy az információáramlásnak köszönhetően rengeteg olyan dolgokról is tudunk, amiről korábban nem. Azt hihetnénk, hogy az edukáció (az élelmiszerek helyes tárolásának, feldolgozásának ismerete vagy a baktériumok okozta tünetek felismerése) segítség, ám vannak, akik túlságosan is rápörögnek egy-egy témára, túlzottan is óvatosak, bizalmatlanok és gyanakvóak lesznek. Ez pedig akár fóbiává is átfordulhat. Ez az élelmiszertől való félelem pedig nemcsak a mindennapi életet, de a vásárlási szokásokat is befolyásolja.

"Ez megmutatkozik a vásárlói attitűdben. Azok az emberek, akik ugyanis félnek bizonyos ételektől, alapanyagoktól, azok értelemszerűen kerülik majd ezeket, nem vesznek belőle. Sőt, ha a fóbia elhatalmasodik, akkor az egyént abban is meggátolhatja, hogy étterembe menjen, hiszen nem lát be a konyhába, nem tudja, hogyan dolgoznak odabent, honnan szerzik be az alapanyagokat. Az ilyen ember egy idő után csak abban bízik, amit saját maga termel" – mesélte a Mindmegettének prof. dr. Törőcsik Mária egyetemi tanár, fogyasztói magatartást elemző szakember.

Prof. Dr. Törőcsik Mária szerint az élelmiszerfóbia a vásárlási szokásokra is hatással van /Fotó: KNK PR&Média
Prof. Dr. Törőcsik Mária szerint az élelmiszerfóbia a vásárlási szokásokra is hatással van /Fotó: KNK PR&Média

Egyre többen vannak, akik bizalmatlanok az élelmiszerekkel szemben

A professzor azt is hozzátette, hogy az élelmiszerfóbiások a társadalom egy kis százalékát alkotják, de lassú emelkedést mutat a számuk. A különféle dokumentumfilmeknek, (rém)híreknek köszönhetően ugyanis az emberek könnyen válhatnak bizalmatlanná egyes termékekkel szemben, főleg ha sokat olvasnak arról, hogy az miért egészségtelen, mérgező, esetleg gyakran előfordul, hogy fertőzött áru kerül a boltok polcaira. Ezek együttesen képesek befolyásolni a vásárlói szokásokat és még azokra is hatással lehetnek, akik nem félnek adott ételektől, alapanyagoktól.

"Ez a fóbia akár súlyosbodhat is, és bizonyos esetekben azt is eredményezheti, hogy az illető már reggelit sem mer venni a boltban. Magával viszi az irodába a reggelit, az ebédet, akár még az evőeszközöket is" – zárta a szakember.

Kérjük szakember segítségét!

Ha úgy gondoljuk, hogy bizonyos ételek elfogyasztása problémát okoz vagy okozhat, esetleg a környezetünkben él valaki, aki nem pusztán válogatós, hanem valóban retteg bizonyos élelmiszerektől, akkor forduljunk szakemberhez és kérjük orvos segítségét!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.