Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A hihetetlenül egészséges és meglepően finom csírákat ehetjük szendvicsbe pakolva, salátákba, joghurtba keverve, vagy egyszerűen köretekre szórva. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek formájában.

A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, teljes értékű fehérje és ásványi anyag tárolódik úgynevezett előemésztett formában, mely könnyen és hatékonyan felszívódik a szervezetben.

Búzacsírából lesz a búzafű
Búzacsírából lesz a búzafű

A magok gazdag beltartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal serkenti a vérkeringést. A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző, de amint megnedvesíted őket, hatalmas változások indulnak el bennük. Csupán két olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az oxigén.

Csíráztatható magvak:

gabonafélék: búza, árpa, rozs
hüvelyesek: lencse, bab, borsó
olajos magvak: napraforgó, lenmag, tökmag
füvek, fűszernövények: mustár, zsázsa, hajdina

Szójabab csírával
Szójabab csírával

A csíráztatás

Bár már sok üzletben kaphatóak előre kicsíráztatott magvak, mivel nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt, akár otthon is nevelgethetünk csírákat a konyhádban. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele, és 3–4 nap múlva már ehetjük is a termést.

- A legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a csíráztatásnak, ha beruházunk egy csíráztató tálat - de használhatunk a csíráztatáshoz széles szájú befőttes üveget, szitát vagy szűrőt is.

- Válasszunk a csíráztatáshoz megfelelő minőségű magvakat. Válogassunk ki a törött vagy repedt magokat. Csak vegyszermentes gabonát válasszunk, melyek gyógynövény-, bio- és élelmiszerboltokban kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.

- A kívánt mennyiségű, átválogatott magot folyó víz alatt mossuk át.

- Öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje.

- Az áztatás során a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni. Gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4–6–8 órán át, a vastagabb héjú, olajos magvak esetében kb. 1 napon át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot. Nyáron ennél kevesebb idő is elég lehet.

- Tartsuk a magokat sötét helyen, meleg szobahőmérsékleten.

- Az áztatás után újra öblítstük le a magokat langyos vízzel, majd helyezzük őket a lyukas tálakba. A legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tegyük rá a magokkal a lyukas tálakat.

- Vigyázzuk a magokra, hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsük le őket reggel és este is hideg vagy langyos folyóvíz alatt, majd alaposan csöpögtessük le róluk a vizet, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Ha egy nap kimarad, még nem károsodnak, de 2 nap után már elkezdenek penészedni!

- A csíráztatás megkezdése után kb. 3 nappal látható az eredmény. Ha a levegő nagyon meleg és száraz, öblítsük hosszabban és gyakrabban a magokat.

- Ha kicsíráztak a magok, öblítsük le őket utoljára, próbáljuk eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtessük le.


Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és több C-vitamin lesz benne. A learatott termést tartsd műanyag zacskóban vagy üvegben, így friss marad a csíra. A hűtőben lassan tovább fejlődik még.

Babcsíra salátán
Babcsíra salátán

Csíratippek és receptek

Legjobb, ha nyersen fogyasztod a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek.

Ha jobban szereted a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatod vajas rozskenyérre, vagy belekeverheted levesbe és főzelékekbe is.

Megszárítva és kávédarálóban lisztté őrölve tésztákat is süthetsz belőle.

Hozzávalók: 2 csésze búzacsíra, 2 csésze napraforgómag-csíra, 3 almafelkockázva, 2 karikára vágott banán, 1 pohár joghurt, fél pohár mazsola, 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: Az egészet összekeverve azonnal fogyaszthatjuk.

Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával

Hozzávalók: 25 dkg gomba, 4 db paradicsom, 1 fej tavaszi vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé, 2 dl joghurt, 1 teáskanál méz, 1 csipetnyi bors, 3 evőkanál zsázsacsíra, kevés dió

Elkészítés: A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát vágjuk kockára és keverjük össze. A fennmaradó hozzávalókból készítsünk salátaszószt. Ha kész, öntsük a paradicsomos gombára, és a tetejét hintsük meg darált dióval.

Fokhagymás padlizsán

Hozzávalók: 1 padlizsán, 2 tányér rozscsíra, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 evőkanál, olaj

Elkészítés: A megsült padlizsánt hámozzuk meg, majd hosszában vágjuk szét. A rozscsírát daráljuk meg, ízesítsük fokhagymával, sóval és olajjal. Öntsük a padlizsánra, és melegen tálaljuk.

Sajtos-babcsírás makaróni

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 dkg párolt babcsíra, 10 dkg makaróni, 4 evőkanál tejföl, 10 dkg sajt, 1/2 teáskanál mustár

Elkészítés: Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult, adjuk hozzá a babcsírát, tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.