Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Finomfőzelék
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Az, hogy idősödünk, az élet velejárója – de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell látszanunk, és rosszul kell éreznünk magunkat. Összegyűjtöttünk 5 ételt, melyeket ha rendszeresen fogyasztunk, frissebbnek és fiatalabbnak fogjuk érezni magunkat.

Az, hogy a táplálkozás hatással van az öregedésre, már régen bizonyított, ezért nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Mutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyeket rendszeresen fogyasztva lassíthatjuk az öregedés természetes folyamatát.

Jó, ha az almaecet az étrendünk része / Fotó: Shutterstock
Jó, ha az almaecet az étrendünk része / Fotó: Shutterstock

Almaecet: csökkenti az izületi gyulladásokat
 

Az almaecet almasavtartalmának köszönhetően segít feloldani a kalciumos lerakódásokat, és csökkenti az izületi gyulladást. Segít egyensúlyban tartani a savas és a lúgos kémhatást a szervezetben, oxigénnel látja el az agyat, elősegíti az emésztést és erősíti az immunrendszert. Almapektint is találunk benne, egy olyan vízben oldódó diétás rostot, amely a szervezetben hozzákötődik a mérgekhez, és segíti a kiürítésüket, ezzel javítva a bőr tónusát. A pektin csökkenti a koleszterinszintet is, így segít megelőzni a szívbetegségeket.

Búzafű: a fiatalság elixírje

A búzafű a D-vitamin kivételével mindenféle vitamint tartalmaz. Gazdag még enzimekben, ásványi anyagokban és fehérjékben, így jótékony hatással van az idegrendszertől a keringési rendszeren és a szem egészségén át a bőr rugalmasságáig mindenre. A búzafű megelőzi a fogak romlását és a haj őszülésést. Nagy klorofilltartalma serkenti a vér termelődését. Felveszi a harcot a mérgekkel szervezetben, amelyek kontroll nélkül felgyorsítanák az öregedési folyamatokat.

Méz: megelőzi a rákot

A méz leginkább energiadús tápanyagként ismert, de sok öregedésgátló tulajdonsága is van. Tartalmaz B6-vitamint, amely jót tesz az agynak és kalciumot, amely erősíti a csontokat. Tartalmaz még növényi tápanyagokat, például propoliszt, amely erősíti az immunrendszert és kávésavat, amely rákmegelőző tulajdonságú. Külsőleg alkalmazva a méz vonzza és megtartja a vizet, így a bőr lágy és rugalmas marad.

A méz gazdag természetes öregedésgátló, gyulladáscsökkentő anyagokban / Fotó: Shutterstock
A méz gazdag természetes öregedésgátló, gyulladáscsökkentő anyagokban / Fotó: Shutterstock

Kókuszolaj: erősíti az immunrendszert

A kókuszolaj gazdag közepes szénláncú zsírsavakban, amelyek könnyen oldódnak, és a szénhidrátokhoz hasonlóan remek energiaforrást jelentenek. Az ilyen zsírsavak a kutatások szerint segítik a kalcium, a magnézium és néhány aminosav felszívódását, támogatják a pajzsmirigy helyes működését. A közepes szénláncú zsíravak - különösen a laurinsav - fantasztikusan erősítik az immunrendszert. Serkentik az anyagcserét, jótékonyan hatnak a szívre, segítik a fogyást. E-vitaminban is gazdag a kókuszolaj, így a bőr kötőszöveteit erőssé és rugalmassá varázsolja, és segít megelőzni a ráncok kialakulását.

Olívaolaj: védi a szívet, kényezteti a bőrt

Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyeknek rákmegelőző hatást tulajdonítanak. A magas vérnyomást is csökkentik, a cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulnak. Az olívaolaj zsírsavai meggátolják a koleszterin oxidálódását, így nem engedik azt lerakódni az érfalakra, és megakadályozzák a szívroham kialakulását is. További kutatások szerint az olívaolaj nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, például klorofillt, karotinoidokat és polifenolos összetevőket - amelyek mind nemcsak az öregedési folyamatot gyorsító szabad gyökökkel veszik fel a küzdelmet, hanem megvédik az olíva fontos E-vitamin-tartalmát. A gazdag polifenol-tartalmáról köztudott, hogy gyulladásgátló és alvadásgátló hatású, emellett segít a csontritkulás és az izületi gyulladások megelőzésében is.

 

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.