Cikksorozatunk első részében bemutattunk 6 egészségesnek hitt ételt, melyeket - a jó hírük ellenére - mindenkinek száműznie kellene az étrendjéből. Íme a következő 6 tiltólistás étel.
Azt már mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas italok, mint pl. a kóla, a legegészségtelenebb üdítők közé tartoznak magas cukortartalmuk miatt. De mi a helyzet a diétás, cukormentes változatukkal? Hiába kalóriamentesek, tele vannak vegyszeres hozzávalókkal és mesterséges édesítőszerekkel, melyek ugyanúgy elhízáshoz vezetnek.
Akárcsak a friss gyümölcsöket, az aszalványokat is mértékkel fogyasszuk! A gyümölcsökben található fruktóz ugyanis az aszalás során koncentráltabbá válik, így már kis mennyiségű aszalvánnyal is rengeteget juttatunk belőle a szerevezetünkbe. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb boltban kapható aszalt gyümölcs ráadásul még egy csomó hozzáadott cukrot is tartalmaz, így ezeket végképp érdemes elkerülni.
A dobozos - és sokszor a frissen facsart - gyümölcslevek néha talán semmivel sem bizonyulnak jobb választásnak, mint egy doboz kóla. A legtöbb gyümölcslének olyan magas a cukortartalma, hogy bármely cukros, szénsavas üdítőitallal egyenértékűnek tekinthetők, emellett pedig általában fruktózsziruppal is tele vannak. Persze a gyümölcs szuper lenne, hiszen rostokban gazdag, szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz, ám sokszor a helytelen préselési folyamat következményeként vagy a boltban kapható, feldolgozott gyümölcslevek magas cukortartalma mellett a gyümölcs jótékony hatásai elenyészőek.
A puffasztott rizs - alacsony kalóriatartalmának köszönhetően - az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendett a diétázók kötében. Pedig magas glikémiás indexe miatt rendesen megdobja a vércukorszintünket egy-egy tallér elfogyasztása. Gyors éhségcsillapító, ám amilyen hamar elűzi éhségérzetünket, az olyan hamar vissza is tér, és 1-2 órán belül újra falatozni támad kedvünk.
Az aszalványokhoz és a dobozos gyümölcslevekhez hasonlóan a gyümölcsök konzerves változatától is érdemes óvakodni. A gyümölcskonzervek kukoricasziruppal és töménytelen mennyiségű cukorral tartósított élelmiszerek, ráadásul nem csak a lé, amiben állnak szuperegészségtelen, hanem maga a konzervdoboz is. Az ilyen tárolási formához használt konzervek vagy műanyagok általában BPA tartalmú anyagokból készülnek, ami szintén veszélyes az egészségünkre nézve.
Azt gondoltad a granoláról, hogy egészséges reggeli a fogyókúrás időszakban? Ki kell, hogy ábrándítsunk: ez a ropogós, zabpelyhes finomság a diétázók ellensége. Ha óvni szeretnéd az alakod, sajnos le kell mondanod róla. Mintegy 597 kalóriát tartalmaz csészénként - ehhez jön még a 28 grammos zsír- és 24 grammos cukortartalom, így egy kiadósabb granolareggeli akár 1000 kalória fölé is szökhet. Vannak persze kevésbé cukros fajtái, de jobban teszed, ha maradsz a hagyományos zabpehelynél, amit rengetegféleképpen ízesíthesz kedvedre, vagy pedig házilag készíted el kedvenc granoládat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.