Epres blondie
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus stíriai metélt
Egészséges

Beteggé tehet a reggeli kávéd, így kerüld el a bajt!

Cooper ügynök - Twin Peaks
A reggeli kávézás sokak életében egy elengedhetetlen rituálé. Van, aki munkába menet az első kávézóban beszerzi az eszpresszót, ám olyanok is nagy számban akadnak, akik inkább otthon készítik el a napindító feketét. Az utóbbi jóval költséghatékonyabb, ám ha te is inkább saját géppel készíted a kávét, egy fontos szabályt be kell tartanod, ha nem szeretnéd megmérgezni magad.

Miután beszerezted szeretett kávéfőződet, az nem azt jelenti, hogy attól a pillanattól kezdve csak kávéval és vízzel kell feltöltened, majd kiválasztani szeretett feketédet a masinán, hanem a higiéniára is kiemelt figyelmet kell fordítanod. Ha nem szeretnéd a reggeli eszpresszód hazavágni, vele együtt pedig a szervezetedbe káros baktériumokat juttatni, akkor érdemes időt szakítanod kávégéped rendszeres tisztítására is.

Több tanulmány is bebizonyította, hogy otthonunkban a kávétároló és a víztartály az a hely, ahol a legnagyobb valószínűséggel szaporodnak el a csírák. Ám sokan ennek ellenére sem foglalkoznak a higiéniával. Ez részben betudható annak, hogy a legtöbben még csak a gép mellé csomagolt használati útmutatót sem olvassák el, ahol egyébként a gyártó minden esetben felhívja a figyelmet a tisztán tartás fontosságára. Erre pedig nem csak azért van szükség, hogy megakadályozd a baktériumtanyák elszaporodását a berendezésedben, hanem sokkal jobb íze is lesz annak a kávénak, amit tiszta, és karbantartott géppel készítesz.

Tudtad, hogy a te kávéfőződ is könnyen tele lehet baktériummal? /Fotó: Shutterstock
Tudtad, hogy a te kávéfőződ is könnyen tele lehet baktériummal? /Fotó: Shutterstock

Az egészségre is káros baktériumok azért tudnak a kávégépedben az átlagosnál is könnyebben elszaporodni, mert a masina belső részei felmelegednek használat közben, és a nedvesség is sok benne. Így a takarítás mellőzésével kiváló táptalajt teremtesz a különféle kórokozók számára.

Így takarítsd meg a kávégéped

A legfontosabb talán az, hogy minden főzés után távolítsd el a lefőzött őrleményt. Ezt követően a gép minden levehető részét, beleértve a szűrőkosarat, a víztartályt és kancsót is alaposan mosd át. Ha van otthon mosógéped, abba is nyugodtan bepakolhatod kávégéped ezen részeit, de a külső részeiről se feledkezz meg.

Nem minden kávéfőző egyforma! Mindenképpen tájékozódj a gyártó által mellékelt leírásából, hogy milyen lépéseket javasol annak céljából, hogy géped tiszta és hosszú életű maradjon, a kávé íze pedig még a legjobb kávézókban kapható feketéket is lepipálja.

Jelek, amire figyelj oda!

Tisztításra szorul a kávégéped, ha:

  • a megszokottnál több idő alatt készül el a kávé,
  • egy teljes adag helyett csak egy fél adag fő le,
  • a frissen főzött kávé után a csésze alján kávéőrleményt fedezel fel.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.