Káposztás tészta egyszerűen
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Az egyik legegészségesebb gyümölcs, aminek végre elérkezett a szezonja. A kivi fogyasztása számos pozitív hatással jár, érdemes beiktatni a mindennapi étrendbe.

A kicsi, barna és szőrös héjú egzotikus gyümölcs eredetileg Kínából származik, de az új-zélandi nagymértékű termelésnek köszönhetően vált népszerűvé világszerte. Nevét is az itt élő kis madárkáról kapta, hiszen rendkívül hasonlítanak egymásra. A kivi főszezonja ősztől tavaszig tart, de mivel jól tárolható, egész évben hozzájuthatunk a különleges ízű gyümölcshöz. Mégis, ebben az időszakban kaphatók a legfinomabb példányok. Az egyszerre édes és savanykás kivi igazi C-vitamin-bomba, ám nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes minden nap fogyasztani. 

A kivi szuper egészséges gyümölcs
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért érdemes naponta kivit fogyasztani?

Az apró magvas gyümölcs mindössze 42 kalóriát tartalmaz, vitaminokban viszont annál gazdagabb. Található benne C- és A-vitamin, vas, folát, és kiemelkedően magas a káliumtartalma is. Rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár. 

  1. Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, ezáltal véd az őszi–téli megbetegedések ellen. Antioxidánshatásának köszönhetően pedig véd a sejtkárosodást okozó szabad gyökök ellen. 
  2. A kivi remek rostforrás, aminek köszönhetően segíti az emésztést, sőt, a székrekedés ellen is bizonyítottan hatásos. 
  3. A benne lévő nagy mennyiségű kálium támogatja a szív egészségét, napi három kivi elfogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkentheti a magas vérnyomást. 
  4. Az agy egészségére is jótékony hatással van, csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. 
  5. A kivi az alvászavarban szenvedők számára is jó választás: a gyümölcs fogyasztása csökkenti az elalvási időt és javítja az alvás minőségét.

A héjában (is) van a vitamin

Bár meglepő lehet, a kivi héját is elfogyaszthatjuk. A héj szintén tele van rosttal, és legalább annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. Nem feltétlenül kell tehát meghámozni a kivit, fogyasztás előtt viszont alaposan mossuk meg a gyümölcsöt. 

Vigyázz, allergiát okozhat! 

A gyümölcsfogyasztásról ódákat lehet zengeni, de némi óvatosságra is intünk. Sokuk ugyanis allergiás reakciót okozhat, a kivi ráadásul az egyik legerősebb allergén. Fogyasztása után száj- vagy torokviszketést, esetleg égő, bizsergető érzést tapasztalhatunk a szájban, ami az orális allergia szindróma jele lehet. Emellett gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például hasfájást, puffadást, hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél. A latex- és nyírfaallergiásoknak csak körültekintően szabad kivit fogyasztaniuk, valamint a gyermekek hozzátáplálásakor is óvatosan járjunk el a gyümöccsel. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.