Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Egészséges

Kurkuma, a csodafűszer - így használd!

kurkuma
Eddig főleg gyulladáscsökkentő tulajdonságai kapcsán volt ismert, ám most itt az idő, hogy sütés-főzésben is a társad legyen.

Mi az a kurkuma?

Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint látni fogod nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.

Az egyik legjobb antioxidáns

1 tk kurkuma mindössze 9 kcal-t tartalmaz, az aranyszínű por azonban nemcsak a diétában szupersztár: a Nutrition and Cancer című amerikai szaklap tanulmánya szerint rendkívül magas arányban, 3,14 %-ban tartalmaz egy természetes eredetű aktív gyulladáscsökkentőt, a kurkumint. A magazin egyik szakértője, Maribeth Evezich dietetikus szerint azt is bizonyították, hogy ez a fűszer nemcsak a gyulladáscsökkentésben jeleskedik, hanem erős antioxidánsként és immunerősítőként is megállja a helyét. Nem elhanyagolhatóak továbbá az antibakteriális és a vírusölő tulajdonságai sem! Evezich ezért azt javasolja: érdemes akár kúraszerűen elfogyasztani napi 1 tk kurkumát, mert a fűszer jótékony hatást gyakorohat a szervezetre.

Tajvani tudósok ennél is tovább mentek: felfedezték, hogy a kurkuminnak erős artériatisztító hatása van: akik napi szinten fogyasztották, azoknak a vérében mindössze 12 hét alatt jelentősen csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje.

Hogy tedd az étkezésed részévé?

Nem szeretnél minden nap 1 tk port bevenni? Akkor a legjobb, ha kreatívan beépíted az ételekbe: pirítás, grillezés, sütés vagy párolás előtt szórd meg vele a zöldségeket, a karfiol például Evezich szerint isteni vele. De teheted levesbe vagy a rizs, a krumpli, a tészta főzővizébe is. Kurkumaport adhatsz turmixokhoz és a frissen préselt gyümölcslevekhez is. A reggeli részeként ízesítheted vele a tojásrántottát vagy a pirított tofut.

Ahhoz, hogy maximálisan kihasználd e csodás fűszer előnyeit, főzés vagy sütés közben keverd el egészséges zsírokkal. Ezzel biztosítod, hogy az étel egyenletesen vegye magához a fűszer értékes kincseit. Ha pedig a kurkuma ízén szeretnél erősíteni, turbózd fel őrölt fekete borssal. Meglátod, milyen izgalmas, markáns ízvilág kerekedik ki a dologból!

7 OK, HOGY MIÉRT EGYÉL MINÉL TÖBB CÉKLÁT>>>

3 NÖVÉNYI ITAL, AMIT MINDENKINEK MEG KÉNE KÓSTOLNIA>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.