Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Egészséges

Magas a koleszterined? 6 tipp, amivel hatásosan csökkentheted

Ezért többnyire az életmód, illetve a genetikai adottságok felelősek. Bármi álljon is a háttérben, mindenképpen csökkenteni kell az értékeket! Hogy miként vágj bele? Erre adunk most néhány követhető és hasznos tippet.

A koleszterin a testzsírok egyik típusa, és két úton kerülhet a szervezetbe. Egyrészt az élelmiszerekkel vihető be, tehát életmódunk miatt emelkedhet meg a szintje, másrészt a májunk is termeli. A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a sejtek alkotóeleme, fontos szerepet játszik a hormontermelésben és a D-vitamin-szintézisben.

Ám ha túl magas a szintje a vérben, az káros a szív- és érrendszer működése szempontjából. Amennyiben az LDL-koleszterin mennyisége tartósan megnő, az érfalakon zsír- és kalciumlerakódások jöhetnek létre, így az erek beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat az érelmeszesedés, aminek a hosszú távú következménye lehet stroke, koszorúér-betegség, illetve károsodhatnak egyes szervek és izmok is.

A testsúlytól is függ, veszélyes-e

A magas koleszterinszint nem produkál egyértelmű és látványos tüneteket, vérteszt nélkül senki sem érezheti, hogy magasak vagy normálisak az értékei. Ezért fontos a laborlelet, amelyen nemcsak a közismert LDL- („rossz”) és HDL- („jó”) koleszterin mennyiségét tüntetik fel, de az összkoleszterin- és a trigliceridértékeket is. Utóbbiak a táplálékkal felvett zsírok fő alkotórészei, amelyek – a zsírsejtekbe jutva – elraktározódnak a szervezetben. A test legfőbb energiaforrásaként szolgálnak, valamint sok hormon felépítésében részt vesznek, tehát a jelenlétük fontos az egészségünk szempontjából.

Ha alacsony a trigliceridszint, az májbetegségre, pajzsmirigy-túlműködésre, illetve emésztési zavarokra utalhat, ha viszont túl magas, az szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. A vérzsírok mennyiségére vonatkozó adatokat sosem külön-külön, hanem együtt kell értékelni. Önmagában az még nem kimondottan veszélyes, ha valakinek kicsit magasabb az összkoleszterinszintje, de ha ehhez hasi elhízás, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség, mozgásszegény életmód is társul, az együttesen már komoly rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

Cukorstop és kevesebb zsír

Hogyan csökkenthető az LDL-koleszterin szinted? Az elsődleges szabály: a telített és transzzsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát. Ennek érdekében az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  1. Fogyassz kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket
  2. Kerüld a trópusi eredetű zsiradékokat, mint például a pálma- és kókuszolaj
  3. Szabd meg a napi cukormennyiséget; egyél kevesebb kekszet, süteményt, pékárut, kerüld a cukros üdítőitalokat
  4. Mérsékeld a sós, olajos rágcsálnivalók, csipszek, snackek mennyiségét
  5. Ne igyál szeszes italokat, legfeljebb napi 1-2 dl jó minőségű vörösbort fogyassz
  6. Csökkentsd az előrecsomagolt, félkész, kész- és gyorsételek arányát

Apró változtatás, látványos eredmény!

Szerencsére a „jó” HDL-koleszterin szintje is növelhető:

  • Sütéshez-főzéshez használjon vitaminokkal (pl. D- és A-vitamin) dúsított, többféle alapanyagból előállított (pl. olíva, repce, kukorica, napraforgó) olajat
  • A rizs- és burgonyaköret helyett színesítsd a menüt kölessel, hajdinával, quinoával
  • Több nyers zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazzon az étrended
  • Nem kell mindennap húst enni, feltétként fogyssz olajos magvakból, gabonákból vagy babból, lencséből készült fasírtokat, tengeri halakat, zsírszegény túrót, tofut
  • Válassz gyakrabban az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékeket
  • A sport legyen része a mindennapjaidnak

Tudtad?

A magas koleszterinszint egyetlen jól látható tünetet okozhat: a szemhéjon a felszínből kitüremkedő sárga foltok jelenhetnek meg. Egy egészséges felnőtt embernek is ajánlott ötévente a koleszterinszint-mérés, míg az, akinél korábban már előfordultak magas értékek, évente iktasson be laborvizsgálatot.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.