Na jó, természetesen a mértékletesség ebben az esetben is fontos. Egy új kutatás szerint a rendszeres, kis mennyiségű étcsokoládé-fogyasztás – kb. napi 6 gramm – jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a stroke kockázatát – írta meg nemrég a Verywell Health. Így aztán nem kell lemondani róla, csak okosan kell beépíteni az étrendbe.
Szakértők szerint az étcsoki jótékony hatásait a benne található flavonoloknak köszönheti. Ezek a flavonoidok egyik típusa, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek elnyelhetik a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabad gyököket. Az étcsokik két-háromszor több kakaó szárazanyagot tartalmaznak, mint a tejcsokoládék, amelyek több hozzáadott zsírt, cukrot és mesterséges aromát is tartalmazhatnak. A csokoládé szerelmesei a 75%-os vagy ennél magasabb kakaótartalmú étcsokikat kedvelik – ez a mennyiség a tejcsokoládéban mindössze 10-50 százalék.
A kakaó, így pedig a jó minőségű étcsoki gazdag a flavanoloknak nevezett vegyi anyagokban, amelyek jótékonyan hatnak az erek állapotára, javítják a véráramlást, csökkentik a vérnyomást és a gyulladásos folyamatokat. Egy vizsgálat megállapította, hogy a rendszeres étcsokoládé-fogyasztás 37%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és 29%-kal csökkenti a stroke kockázatát.
Kutatások szerint hat hónapon keresztül napi 2 gramm étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú) elfogyasztása javíthatja a koleszterin- és a trigliceridszintet.
Az étcsokoládé napi fogyasztása javíthatja az éhomi vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. A kutatások azt sugallják, hogy napi kis mennyiségű étcsokoládé segíthet a cukorbetegség kezelésében, vagy csökkentheti a kialakulásának kockázatát.
A kutatások azt sugallják, hogy az étcsokoládé prebiotikus hatást fejt ki, és átalakítja a bél mikrobiomának sokféleségét és összetételét. A bél mikrobióma létfontosságú szerepet játszik a az általános egészségben.
Az étcsokoládé hangulatjavító hatásáról már biztosan hallottál: ennek oka valószínűleg a jobb bélmikrobióma. A bél mikrobiális sokfélesége ugyanis magasabb pozitív érzelmekkel és csökkent magányérzéssel jár. Egy tanulmány szerint azoknak, akik 85%-os kakaótartalmú csokoládét ettek, javult a hangulatuk, de azoké már nem, akik „csak” 75%-os kakaótartalmú csokit fogyasztottak.
A kakaóban lévő polifenolok csökkenthetik a kortizolés az adrenalin hormonok szintjét, amelyekt egyébként stresszhormonoknak is szokás hívni.
A kakaóban található flavonoidok javítják a kognitív funkciókat. A kakaó javíthatja az agy vérellátását is. Az étcsokoládé védelmet nyújthat az olyan degeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.
Az étcsokoládé antioxidáns tulajdonságai segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, csökkentve számos betegség kialakulásának esélyét, lassítva az öregedés folyamatát.
Az étcsokoládéban lévő vegyületek növelik a nitrogén-monoxidot a vérben. Ez javíthatja a a keringést, aminek köszönhetően a megdolgoztatott izmokhoz hatékonyabban jut el a tápanyag és az ott keletkező salakanyagoktól is gyorsabban szabadulhatsz meg. Így nem fog kialakulni izomláz, a regeneráció gyorsul.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.