Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Egészséges

5 nyomós ok, hogy mindig legyen otthon egy csupor méz!

5 dolog, ami miatt mindig legyen otthon egy csupor méz!
A méz rendkívül értékes tápanyagai révén komoly egészségügyi előnyökkel szolgál - persze csak rendszeres, mértéktartó fogyasztás esetén.
1. Prebiotikus

Segíti a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki.

2. ANTIBAKTERIÁLis

Antibakteriális hatása savas jellegének, hidrogén-peroxid-tartalmának köszönhető. A népi jó tanács hátterében, miszerint ne tegyük a mézet forró teába az áll, hogy a méz antibakteriális hatású összetevői híg formában, normál hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő viszont csökkenti ezt az aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak.

3. étvágygerjesztő

A méz íze több mint százhúsz aromaanyagból áll össze, amelyek kémiailag alkoholok, ketonok, aldehidek, valamint észterek. Ezek a kellemes íz mellett étvágyfokozó hatásúak, serkentik az emésztőnedvek, enzimek és hormonok kiválasztását. Az aromaanyagok mellett a különféle szerves savak is befolyásolják a méz ízét, növelik annak étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatását.

4. Gyógyít és hámosít

Érdekesség, bár nem új keletű tapasztalat, hogy a méz segíti a sebgyógyulást: stimulálja az új erek képződését, serkentve új sejtek kialakulását is, így például a seb befedését szolgáló hámsejteket. A napjainkban egyre ismertebb, új-zélandi származású manuka mézet hirdetik úgy több helyen, hogy kezeli a sebfertőzéseket és egyéb hasonló állapotokat. Ennek hátterében az áll, hogy a manuka mézben a gyorsan bomló hidrogén-peroxidon túl, ami a mézek természetes összetevője, methilglyoxal (MG) is található. A manuka mézben lévő methilglyoxal a dihydroxyacetonból alakul át, ami nagy koncentrációban található a manuka virágok nektárjában. A methilglyoxalt tartják felelősnek a manuka méz antibakteriális képességéért.
Mivel a legtöbb, manuka mézzel kapcsolatos tanulmányt csak kis létszámú betegen végezték, ezért a bővebb és pontosabb eredmények, valamint a biztonságos és hatásos felhasználása érdekében további, nagyobb létszámú kutatásokra van szükség.

5. erősíti az immunrendszert

Náthás időszakban, influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B- és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben.

15 éves kor felett naponta 20-30 gramm a méz maximálisan javasolt bevitel mennyisége.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL MÉZET >>>

MÉZIMÁDÓK FIGYELEM! ÍME 8 ÉRDEKESSÉG, AMIT NEM TUDTATOK A MÉHEKRŐL >>>
A cikk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele apaján készült, AMIT TELJES TERJEDELMÉBEN ITT OLVASHATTOK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.