Ne ijedj meg a különleges hozzávalóktól, minden csak megszokás kérdése. Ha végképp nem tudod meggyőzni iskolás gyermeked arról, mennyire finom a rukola vagy a fügés mustár, helyettesítsd ezeket valami egyszerűbbel! A lényeg a változatosság.
Hozzávalók (4 darabhoz): 2 rómaisaláta-szív, 3-4 közepes paradicsom, 8 szelet szendvicskenyér (pl. teljes kiőrlésű), 4 ek majonéz, 2 zacskó (250 g-os) mozzarella, 4 szelet hideg sült, sonka vagy gouda sajt, 2-3 ág bazsalikom, só
1. A római salátát falatnyi darabokra tépkedjük. A paradicsomot felszeleteljük.
2. A kenyereket megkenjük majonézzel. 4 szeletet megrakunk salátával és paradicsommal, majd megsózzuk.
3. A kenyerekre tetszés szerint felszeletelt mozzarellát, hideg sültet, sonkát vagy gouda sajtot fektetünk.
4. Megszórjuk bazsalikomlevelekkel, és befedjük a többi szendvicskenyérrel. Végül átlósan félbevágjuk.
Elkészítési idő: kb. 15 perc, kb. 1800 kJ (430 kcal) / darab.
Hozzávalók (4 személyre): 1/2 csokor metélőhagyma, 2 paradicsom, 20 dkg füstölt májas, 4 ek tejszín, 1/2 csokor rukola, 4 hosszúkás szeletre vágott bagett, 1-2 ek olívaolaj, 1 ek borecet, bors
1. A metélőhagymát a végek kivételével finomra aprítjuk. A paradicsom magjait kikapargatjuk, a húsát apróra kockázzuk.
2. A májast összekeverjük a metélőhagymával meg a tejszínnel, és enyhén megborsozzuk. A kenyerek mindkét oldalát megsütjük forró olívaolajon, majd megrakjuk a rukolával, és meglocsoljuk az ecettel. Elosztjuk rajtuk a májkrémet, megszórjuk a paradicsomkockákkal meg a metélőhagymával, majd összefordítunk 2-2 szeletet.
Elkészítési idő: kb. 15 perc, kb. 1130 kJ (270 kcal) / adag.
A megszokottak helyett kísérletezz az alábbi különleges szendvicsekkel! Műanyag dobozban gyermeked magával viheti őket a suliba. Természetesen másfajta kenyeret is használhatsz. (A receptek 1 személyre szólnak.)
Ínyenc: Két szelet teljes kiőrlésű kenyeret megkenünk 1-1 tk vajjal, majd az egyiken elosztunk kis maréknyi madársalátát. Megrakjuk 2 szelet sajttal (pl. Greyerzer) és 3 vékony szelet körtével, majd megkenjük 2 tk (fügés) mustárral. Végül befedjük a másik kenyérrel.
Kb. 2140 kJ (510 kcal).
Olasz: Egy szelet (mandulás) kenyeret megkenünk 2-3 dkg natúr krémsajttal (pl. Philadelphia), majd ráhalmozunk 1/4 csokor rukolát, és erre ráfektetünk 3 szelet pármai (jellegű) sonkát. Megszórjuk kevés frissen őrölt borssal, és egy másik szelet kenyeret borítunk rá.
Kb. 1930 kJ (460 kcal).
Vega: Összekeverünk 6 dkg friss sajtot (cottage cheese-t) 1 tk tejszínes tormával. Egy szelet barna kenyeret megrakunk 2 levél radicchio salátával, majd ráfektetünk 6 szelet kígyóuborkát, és elosztjuk rajta a tormás krémet. Megszórjuk zsázsával, és befedjük.
Kb. 1050 kJ (250 kcal).
Halas: Fél érett avokádó húsát pépesítjük 1 tk citromlével és 1 ek tejföllel. Sózzuk, borsozzuk. Egy kis doboz natúr tonhalat (8 dkg) darabokra tördelünk. Egy szelet napraforgómagos kenyeret megrakunk paradicsomkarikákkal, elosztjuk rajta az avokádókrémet és a halat. Turbolyával díszítjük.
Kb. 2850 kJ (680 kcal).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.