Az első dolog, amit észrevehetünk, ha dehidratáltak vagyunk, az az elviselhetetlen, lüktető fejfájás. Ha a vízhiány az oka, akkor rövid időn belül elmúlik, miután megittunk egy nagy pohár folyadékot.
A vastagbélben vannak vízreceptorok, és ezek vizet vonnak el a szervezetből, hogy a széklet puhább legyen. Ha nem kap elég folyadékot, a kemény széklet és a székrekedés gyakori mellékhatás lehet, a hasi fájdalommal és görcsökkel együtt.
A folyadékhiány az arcunkon száraz, hamuszürke bőr formájában mutatkozik meg, amely kevésbé tűnik ragyogónak, egészségesnek és rugalmasnak.
A folyadékveszteség a vér térfogatának csökkenéséhez vezethet, ami túlzott nyomást gyakorol a szívre, hogy oxigént és tápanyagokat juttasson a szervekhez, beleértve az izmokat is. Ha nem pótoljuk a folyadékot, az energiaszintünk lezuhanhat, fáradtságot és tompább agyműködést tapasztalhatunk. Tehát amikor legközelebb egy újabb csésze kávé után nyúlnánk, próbáljuk ki, hogy inkább vizet iszunk.
Hajlamosak vagyunk összetéveszteni a szomjúságot az éhséggel, és emiatt akkor eszünk, amikor valójában innunk kellene. Próbáljuk ki, hogy amikor úgy gondoljuk, hogy ennünk kéne valamit, inkább igyunk egy pohár vizet.
Ha nem jutunk elég vízhez, száraz lehet a nyálkahártyánk, ezt egész egyszerűen a nyálhiány okozza. Ez megnehezítheti a beszédet, a nyelést és még a légzést is.
Átlag körülmények között, óránként meg kellene innunk egy nagy pohár vizet. Ha sportolunk vagy hőség van, akkor pedig ennél is többet. Emellett lényeges, hogy együnk olyan magas víztartalmú ételeket, mint a leves, a dinnye, az uborka vagy a bogyós gyümölcsök.
A víz nemcsak a nyáltermelést segíti elő, de segít kiöblíteni a baktériumokat a szánkból, így egészségesek maradhatnak a fogaink és az ínyünk. Ha viszont a baktériumok felhalmozódnak a nyelvünkön, a fogainkon és az ínyünkön, az hozzájárul a rossz lehelethez.
A víz segít kiöblíteni a méreganyagokat és a baktériumokat a szervezetből a betegségek és fertőzések elleni küzdelem érdekében, valamint erősíti az immunrendszert. Így, ha eleget iszunk, akkor ritkábban leszünk betegek.
A dehidratáltság megzavarja a szervezetünk azon képességét, hogy energiáért a glükózraktárakhoz nyúljon, és kiválthatja a magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek utáni sóvárgást. Az olyan cukros ételek, mint a csokoládé, süti és a cukorkák iránti szokatlan és hirtelen sóvárgás azt jelezheti, hogy innunk kellene. Próbáljunk meg több vizet inni, hogy rehidratáljuk a szervezetünket és kordában tartsuk a sóvárgást.
Amikor a szervezetünk dehidratált, a veséink a lehető legtöbb folyadékot visszatartják, hogy fenntartsák a működésüket. Ez csökkent vizeletürítéshez vezethet – ez az alacsony vízbevitel egyik leggyakoribb jele. A vízhiány miatt a vizelet színe sötétebb, szaga erősebb és megjelenése zavarosabb lehet.
(Forrás: Fanny Magazin )
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.