A napraforgómag többek között tartalmaz B6- és E-vitamint, folsavat, niacint, vasat, magnéziumot, cinket, rezet, mangánt és szelént. Emellett telítetlen zsírsavakban is gazdag, a linolsavtartalma különösen kiemelkedő.
„A többi dióféléhez hasonlóan a napraforgómag is kiváló fehérjeforrás. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a fehérje jó hatással van a szívműködésre, segít a testsúly szabályozásában és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát” – hívta el a figyelmet Destini Moody sportdietetikus.
„A napraforgómagban található E-vitamin védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, valamint a különféle környezeti szennyeződésektől” – magyarázta Gianna Masi okleveles személyi edző. Emellett a magban található esszenciális zsírsavak segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát és egészségét.
100 gramm napraforgómag 8,6 gramm rostos tartalmaz, ami a napi rostszükséglet jelentős részét fedezi. Ez azért nagy előny, mert a rostok hosszabb ideig eltelítik a szervezetünket és támogatják az emésztést – például megakadályozzák a székrekedést.
Mivel a napraforgómag magas zsírtartalommal rendelkezik, ezért rendkívül kalóriadús is: 100 grammjának átlagos kalóriatartalma 584 kcal. Moody szerint éppen ezért érdemes héjas napraforgót venni, ugyanis a héj eltávolítása jelentősen lassítja a magfogyasztást, ami által kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
Forrás: Eat This
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.