Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
A napraforgómag rendszeres fogyasztása olyan egészségügyi előnyökkel jár, amiért mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Amellett, hogy tápanyagokban és antioxidánsokban is gazdag, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a vércukorszint stabilizálásban is jelentős szerepet játszik.

A napraforgómag többek között tartalmaz B6- és E-vitamint, folsavat, niacint, vasat, magnéziumot, cinket, rezet, mangánt és szelént. Emellett telítetlen zsírsavakban is gazdag, a linolsavtartalma különösen kiemelkedő.

A napraforgómag értékes tápanyagokban rendkívül gazdag / Fotó: Shutterstock
A napraforgómag értékes tápanyagokban rendkívül gazdag / Fotó: Shutterstock

Kiváló fehérjeforrás

„A többi dióféléhez hasonlóan a napraforgómag is kiváló fehérjeforrás. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a fehérje jó hatással van a szívműködésre, segít a testsúly szabályozásában és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát” – hívta el a figyelmet Destini Moody sportdietetikus.

Jót tesz a bőrnek

„A napraforgómagban található E-vitamin védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, valamint a különféle környezeti szennyeződésektől” – magyarázta Gianna Masi okleveles személyi edző. Emellett a magban található esszenciális zsírsavak segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát és egészségét.

Eltelíti a szervezetünket

100 gramm napraforgómag 8,6 gramm rostos tartalmaz, ami a napi rostszükséglet jelentős részét fedezi. Ez azért nagy előny, mert a rostok hosszabb ideig eltelítik a szervezetünket és támogatják az emésztést – például megakadályozzák a székrekedést.

Lassabban fogy a napraforgómag, ha fogyasztás előtt még meg is kell törni / Fotó: Shutterstock
Lassabban fogy a napraforgómag, ha fogyasztás előtt még meg is kell törni / Fotó: Shutterstock

Megéri a héjasat választani

Mivel a napraforgómag magas zsírtartalommal rendelkezik, ezért rendkívül kalóriadús is: 100 grammjának átlagos kalóriatartalma 584 kcal. Moody szerint éppen ezért érdemes héjas napraforgót venni, ugyanis a héj eltávolítása jelentősen lassítja a magfogyasztást, ami által kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Forrás: Eat This

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.