Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Egészséges

Nemcsak finom, egészséges is! Ezért egyél szőlőt minél gyakrabban

Nemcsak finom, egészséges is! Ezért egyél szőlőt minél gyakrabban /Fotó: Shutterstock
Nem véletlenül népszerű: finom íze mellett jótékony hatású a húsa, a leve, a magja és az abból készült olaj is. Vétek lenne kerülni a fogyasztását, ráadásul szezonja is van.

Évezredek óta étrendünk része, táplálkozástani szempontból az egyik legértékesebb gyümölcs, teljes értékű táplálék. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a napi tápanyagszükséglet fedezéséhez. A gyümölcsben található cellulóz, pektin és élelmi rostok jó hatással vannak a bélműködésre, magas víztartalma pedig hozzájárul a folyadékpótláshoz.

Vitaminok tárháza

Az aranyló fürtökben az immunrendszer számára nagyon fontos A-, C- és E-vitamin, valamint a B-vitaminok közül a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin is megtalálható. Utóbbiak ellenállóbbá teszik a szervezetet, erősítik az idegrendszert, elűzik a fáradtságot.

Segítség a diétához

A szőlő héja és magja érezhetően élénkíti az emésztést, tisztítja a beleket, segíti az anyagcsere bomlástermékeinek kiürülését. A gyümölcsben található kálium egyensúlyban tartja a szervezet vízháztartását. Ez a remek ásványi- és növényianyag-koktél természetes módon méregtelenít, sőt, még a zsírokat is képes megkötni! Ezen tulajdonságai miatt elsőrangú támogatója lehet a fogyókúrának. Táplálkozási szakértők szerint az őszi szezonban érdemes egy-egy szőlőnapot tartani, amikor egész napra elosztva maximum 2 kg-nyit fogyaszasz belőle, és emellett 3 l vizet is megiszol. Természetesen akinek problémája van a vércukorszintjével, az ne alkalmazza ezt a módszert!

Próbáltad már?

A szőlő magjából nyert olajat hidegen préselik, így megmarad az eredeti tápanyagtartalma. A kellemes illatú, sárgás színű, az olívára emlékeztető ízű olaj nem tartalmaz koleszterint, a benne lévő telítetlen zsírsavak többsége linolsav. Leginkább saláták és páclevek ízesítésére használják. Persze az értékes olajat a szépségipar is felfedezte: mivel gyorsan felszívódik, kiváló hidratáló, úgy ápolja a bőrt, hogy nem okoz zsírosodást, ezért a szőlőmagolajos kezelés zsíros bőr esetén is eredményes.

Számít a színe!

A világos fajták előnye, hogy mivel alig, vagy egyáltalán nincs magjuk, és a héjuk is vékonyabb, könnyebb a megemésztésük. Az ízük is édesebbnek tűnik, ugyanis kevesebb cserzőanyagot tartalmaznak, mint a kék fajták. A vörös és kék fekete szőlőket sokan nem annyira szeretik, mégis ezek a legértékesebb fajták, ugyanis több növényi anyagot tartalmaznak, mint világos színű rokonaik. Minél sötétebb a szőlő héja, annál több antioxidánst van benne, vagyis élettanilag annál hasznosabb.

Így marad sokáig friss

A szőlő tálba, vagy kosárba téve, száraz, hűvös helyen tárolva egy hétig biztosan eltartható, míg légmentesen záródó polietilén zacskóban a hűtőbe rakva két hétig is friss és ropogós marad. Fogyasztás előtt 1 órával már érdemes kivenni a fridzsiderből és a zacskóból, hogy visszanyerje eredeti ízét és zamatát! Fontos, hogy mindig folyó víz alatt kell alaposan megmosni, mert a héján könnyen megtapad a piszok, sőt, ha nem biogazdálkodásból származik, akkor a permetszer is.

Folyékony egészség

Mértékkel, de rendszeresen: tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres borfogyasztók – nőknél ez napi maximum 1, míg férfiaknál 2 dl jó minőségű vörösbort jelent – koleszterinértékei általában jobbak, mint azoké, akik nem kedvelik e nemes nedűt.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.