Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux tünetei is felerősödhetnek. Ennek pontos oka nem ismert, de valószínű, hogy jelenségben szerepet játszik az ebben az időszakban megnövekvő munkahelyi, iskolai stressz.
„A reflux az egyik leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegség, a fejlett nyugat-európai országokban a lakosság harmadát, de akár felét is érintheti” – mondja dr. Vasas Péter sebész. Ilyenkor a gyomorban lévő erősen savas folyadék vagy akár étel lefelé haladása helyett fölfelé, a nyelőcsövön keresztül a torokba, de akár a szájüregbe és a légcsőbe is visszaáramolhat. Ez az oda nem illő folyadék különböző reakciókat okozhat: felmaródhat a nyelőcső nyálkahártyája, ha ez tartós, begyulladhat, és akár fekély is kialakulhat. A hosszú ideig fennálló nyálkahártya-sérülés növeli a daganatok kialakulásának esélyét is.
Gyakran hallani, a túl sok sav okozza, pedig az is előfordul, hogy bár kevés sav van, feljön. Ennek az az oka, hogy a rekeszizom nem megfelelően működik. Ezt kiválthatja rekeszsérv, de stressz és egyes gyógyszerek (allergia, vérnyomás, nyugtató) is. Sokaknál azonban nem is tudni, miért alakul ki. Az biztos, hogy a túlsúly, különösen a hasi elhízás komoly hajlamosító tényező, mert a pocak növeli a hasűri nyomást, ami felfelé pumpálja a folyadékot. „Nyeléskor a nyelőcső alsó részén lévő körkörös izom elernyed és átengedi a táplálékot, majd bezáródik. Ha ez a szelepszerű mechanizmus nem megfelelően működik és az izom képtelen bezáródni, a savas gyomortartalom visszatérhet” – magyarázza dr. Vasas Péter. A nyelőcső azonban nincs felkészülve az erősen savas folyadék kezelésére, az irritáció miatti gyulladás okozza a jellegzetes gyomorégést. Ha még följebb jut, gyakori krákogás, köhögés lehet a jele, de van, akinek a hangja is elmegy. Ha a légcsőbe is feljut, asztmaszerű tüneteket okozhat.
A legjellemzőbb tünet a szegycsont mögött tapasztalható kellemetlen nyomás, fájdalom, égő érzés, de jelentkezhet torokfájás, szájszárazság, rossz lehelet is. Súlyos reflux esetén előfordul, hogy a lefekvés után a visszaáramló sav olyan mértékben marja a nyelőcsövet, hogy fel kell ülni. A nem pihentető alvás miatti rossz közérzetet és fáradtságot tetézik a napközbeni kellemetlen tünetek. Mellkasi nyomás esetén kevesen gyanakszanak refluxra, pedig előfordul, hogy ez a nem infarktusszerű, azaz nem hirtelen, de akár rendszeresen megjelenő érzés jelzi: a sav mardossa a nyelőcsövet. Nem tipikus, de jellemző tünet a hányinger és akár hányás is. Az utóbbi esetén, ahogy a csecsemőknél, rosszullét nélkül kibukik egy kis táplálék.
Az időnkénti gyomorégés, a havonta jelentkező reflux nem számít kórosnak, de ha egy héten kétszer-háromszor is előfordul, kezelésre van szükség. Ennek első lépése a táplálkozás megváltoztatása.
Kerüljük a dohányzást vagy bármilyen dohánytermék fogyasztását, az alkoholfogyasztást. Sajnos a kávé, a szénsavas üdítők de még a csokoládé is fokozza a savtermelést és károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját, fogyasztásuk nem ajánlott. Fogyasszunk helyettük gyógyteákat, zöld teát, esetleg koffeinmentes kávét. A magas folyadékfogyasztás elengedhetetlen, de figyeljünk rá, hogy a vízivás inkább étkezések között és ne étkezéshez kötötten történjen!
Kövessünk alacsony zsírtartalmú étrendet. Az étrend alapját a jó minőségű, zsírszegény fehérjeforrások képezzék, mint például a baromfi húsok (bőr nélkül) vagy a halak (hering, keszeg). Az alacsony zsírtartalmú tej savsemlegesítő hatással bír, de nagymértékű fogyasztása már nem ajánlott. Az élőflórát tartalmazó joghurt és kefir viszont kifejezetten pozitív hatást gyakorol reflux esetén.
A magas rosttartalmat a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék képviselik a diétában, de itt is vannak kivételek! Panaszt okozhatnak a citrusfélék, almafélék, a paradicsom, káposztafélék, és a hagymafélék, de sok esetben az ételkészítés módja is számít: a nyers zöldségek párolva készítve például már kevésbé okoznak problémát. A burgonya, sütőtök vagy a sárgarépa fogyasztása savlekötő hatása miatt előnyös a refluxos problémák esetén.
Étkezzünk naponta többször, kisebb adagokban. A napi többszöri kis étkezések kevésbé terhelik meg a gyomrot, nem okoznak olyan nagymértékű gyomorsav-elválasztást, mint a nagy, kiadós étkezések. Négy-ötszöri étkezéssel a nap során jól elosztva biztosíthatjuk a kisebb terhelést, megszüntethetjük a feszítő nyomást a gyomorszáj környékén. Ne együk túl magunkat, az ételt rágjuk meg lassan és alaposan.
Étkezés után ne feküdjünk vagy dőljünk le rögtön, maradjunk függőleges helyzetben. Alvás közben emeljük meg a fejünket párnával.
Elalvás előtt 3 órával már ne étkezzünk.
Sovány húsok és halak: az alacsony zsírtartalmú húsok, mint például a csirke, a pulyka, a halak és a tenger gyümölcsei csökkentik a savas reflux tüneteit, és remek fehérje források.
Zöldségek: a zöldségfélékben általában alacsonyabb a zsír- és cukorszint, mely segít csökkenteni a gyomorsavat. A legjobb, ha leveles zöldeket, burgonyát, zöldbabot, brokkolit, karfiolt és uborkát fogyasztunk rendszeresen.
A túl csípős, túl édes vagy a túl zsíros ételek nem barátai a refluxnak, ugyanis a savtermelést fokozzák, illetve irritálják a nyálkahártyát, így fogyasztásukat minimalizálni kell. Ha a nyálkahártya sérül, védekező, savsemlegesítő szerepe is csökken, amely tovább fokozza a kellemetlen panaszokat. Különböző zöldfűszerekkel helyettesíthetjük a csípős fűszereket, ilyen például a petrezselyemzöld, a babérlevél, a rozmaring, a majoránna, a bazsalikom vagy a kakukkfű.
1. nap
Reggeli: zabpehely mazsolával és mandulával
Ebéd: vegyes saláta zöldfűszerekkel, roston sült csirkemell, köles
Uzsonna: banán
Vacsora: grillezett hal vegyes párolt zöldséggel
2. nap
Reggeli: tojásfehérje omlett spenóttal és gombával
Ebéd: pulyka szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, avokádóval
Uzsonna: zsírszegény natúr joghurt
Vacsora: grillezett csirkemell barna rizzsel és párolt brokkolival
3. nap
Reggeli: teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós mogyoróvajjal és banánnal
Ebéd: tonhalsaláta tésztával
Uzsonna: sárgarépa hummusszal
Vacsora: marhasült burgonyapürével és párolt zöldbabbal
4. nap
Reggeli: rozskenyér zöldséges túrókrémmel
Ebéd: zöld saláta grillezett csirkével
Uzsonna: sajt
Vacsora: sült csirkecomb sütőtökpürével
5. nap
Reggeli: zabpehely áfonyával és lenmaggal
Ebéd: csirkesaláta zsírszegény szósszal
Uzsonna: sárgarépa és zeller hummusszal
Vacsora: lazac quinoával és párolt zöldbabbal
6. nap
Reggeli: zöldséges frittata
Ebéd: Cobb saláta grillezett csirkével
Uzsonna: natúr joghurt
Vacsora: grillezett steak főtt burgonyával és párolt spárgával
7. nap
Reggeli: rizskása
Ebéd: pulyka burger teljes kiőrlésű zsemléből
Uzsonna: párolt brokkoli hummusszal
Vacsora: csirke curry barna rizzsel és borsóval
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.