Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Vadas marha
Mákos guba
Zsemlegombóc
Csupacsokis brownie
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egészséges

Májrákot okozhat ez a népszerű konyhai eszköz - állítják a kutatók

Palacsintasütő
A Dél-kaliforniai Egyetem kutatóinak legfrissebb felmérése szerint a tapadásmentes edényekben használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával.

Ijesztő eredményre jutottak nemrégiben a Dél-kaliforniai Egyetem kutatói: azt állítják, a tapadásmentes edényekben és a tartós sminkekben gyakran használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával. A kutatók állatkísérletek és embereket célzó vizsgálatok alapján azt állítják, hogy az úgynevezett „örök vegyi anyagok", vagyis a PFAS-ok igen károsak a májra - írja az Origo.hu.

A USC Keck School of Medicine új tanulmánya, amely a JHEP Reports című szaklapban jelent meg, az első olyan kutatás, amely emberi minták felhasználásával igazolja a PFAS és a májrák közti kapcsolatot.

Úgy tűnik, a tapadásmentes edényekben leggyakrabban használt vegyület, a PFAS igen káros a májra/ Fotó: Shutterstock
Úgy tűnik, a tapadásmentes edényekben leggyakrabban használt vegyület, a PFAS igen káros a májra/ Fotó: Shutterstock

A kutatók a kutatás során több mint 200 000 Los Angeles-i és hawaii lakos vér- és szövetmintáihoz fértek hozzá. A kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél májrák alakult ki. Közös volt bennük, hogy mindannyiuk vérében feltűnően magas volt a PFAS-szint.

Azt egyelőre nem tudni biztosra, hogyan rombolják a májat ezek a vegyületek. A kutatócsoport elmélete szerint valószínűleg megzavarják a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ezzel pedig ún. nem alkoholos zsírmáj alakul ki.

Még több egészség témájú cikk:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.