Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

Májrákot okozhat ez a népszerű konyhai eszköz - állítják a kutatók

Palacsintasütő
A Dél-kaliforniai Egyetem kutatóinak legfrissebb felmérése szerint a tapadásmentes edényekben használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával.

Ijesztő eredményre jutottak nemrégiben a Dél-kaliforniai Egyetem kutatói: azt állítják, a tapadásmentes edényekben és a tartós sminkekben gyakran használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával. A kutatók állatkísérletek és embereket célzó vizsgálatok alapján azt állítják, hogy az úgynevezett „örök vegyi anyagok", vagyis a PFAS-ok igen károsak a májra - írja az Origo.hu.

A USC Keck School of Medicine új tanulmánya, amely a JHEP Reports című szaklapban jelent meg, az első olyan kutatás, amely emberi minták felhasználásával igazolja a PFAS és a májrák közti kapcsolatot.

Úgy tűnik, a tapadásmentes edényekben leggyakrabban használt vegyület, a PFAS igen káros a májra/ Fotó: Shutterstock
Úgy tűnik, a tapadásmentes edényekben leggyakrabban használt vegyület, a PFAS igen káros a májra/ Fotó: Shutterstock

A kutatók a kutatás során több mint 200 000 Los Angeles-i és hawaii lakos vér- és szövetmintáihoz fértek hozzá. A kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél májrák alakult ki. Közös volt bennük, hogy mindannyiuk vérében feltűnően magas volt a PFAS-szint.

Azt egyelőre nem tudni biztosra, hogyan rombolják a májat ezek a vegyületek. A kutatócsoport elmélete szerint valószínűleg megzavarják a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ezzel pedig ún. nem alkoholos zsírmáj alakul ki.

Még több egészség témájú cikk:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.