Dip, szósz, mártás, salsa
A mártogatósra az angol dip szót is használjuk. A dip ige jelentése mártani, meríteni. Itthon hívják tunkolósnak is, de salsa, szósz, mártás neveken is előfordulhat. Minden mártogatós, amibe mártunk, így ide tartozhatnak a hideg mártások, ízesítők is, például a ketchup, a tartár, a mustár is.
A világ mártogatósai
Az egész világon mártogatnak. Az amerikaiak barbecue szószba, amely lassan kiszorítja a ketchupot az első helyről a Nagy Sültkrumpli Tunkolási Versenyben. A mexikóiak guacamole (ejtsd: guakamóle) szószba mártják a ropogós kukorica csipszeket (ez a tortilla chips nálunk is kapható). Dél-kelet Ázsiában ízesített halszószokba tunkolnak. A franciák szeretik az aiolit (ejtsd ajoli – fokhagymás majonéz) például olívabogyóval. Izraelben megkóstolhatjuk a szenzációs humuszt , mely csicseriborsó és szezámmagpüré elegye. Ha Dél-Indiában járunk, ne hagyjuk ki a dosát (ejtsd: dósza), mely egy rizslisztes lencselepény, amit általában megtöltenek, de chutney-ba is mártják.
Mit tunkoljunk?
Mártogathatunk sajt és hús darabkákat, leveles tésztába töltött virslit, kenyérrudacskákat, (pl. grissini), falafelt, ami csicseriborsóból vagy babból készült fasírtszerű étel , de tortilla chipset, pita kenyeret, burgonya csipszet is, no és ropit, pászkát, puffasztott búzakenyeret. Egészséges és finom alternatíva a hosszúra vágott zöldség: mártogathatunk sárgarépát, kígyóuborkát, halványító (vagy angol) zellert, karalábécsíkokat, cikóriát. A franciák crudités-nek hívják (ejtsd krüdité) a nyers zöldségféléket, melyeket – többek között - fűszeres olívaolajba vagy vinaigrette szószba mártanak.
Néhány kedvencünk:
Fokhagymás-joghurtos:
Hozzávalók:
2 doboz joghurt vagy 1 joghurt 1 tejföl
2-4 gerezd fokhagyma préselve
só
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Currys:
Hozzávalók:
2 dl majonéz
néhány evőkanál tejföl
fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 teáskanál currypor
2 teáskanál ketchup
só és bors
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Céklás:
Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt
Elkészítés:
A sült céklához a céklát jól mossuk meg és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.