Epres blondie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Előétel

Mártogatunk, mártogatunk…

Mártogatni, tunkolni mindenki szeret. Nem kell hozzá nagy tálalás, feltűnés nélkül rá lehet járni, így minden buli sztárja lehet.

Dip, szósz, mártás, salsa

A mártogatósra az angol dip szót is használjuk. A dip ige jelentése mártani, meríteni. Itthon hívják tunkolósnak is, de salsa, szósz, mártás neveken is előfordulhat. Minden mártogatós, amibe mártunk, így ide tartozhatnak a hideg mártások, ízesítők is, például a ketchup, a tartár, a mustár is.

 

Mártogassunk bátran!
Mártogassunk bátran!

 

A világ mártogatósai

Az egész világon mártogatnak. Az amerikaiak barbecue szószba, amely lassan kiszorítja a ketchupot az első helyről a Nagy Sültkrumpli Tunkolási Versenyben. A mexikóiak guacamole (ejtsd: guakamóle) szószba mártják a ropogós kukorica csipszeket (ez a tortilla chips nálunk is kapható). Dél-kelet Ázsiában ízesített halszószokba tunkolnak. A franciák szeretik az aiolit (ejtsd ajoli – fokhagymás majonéz) például olívabogyóval. Izraelben megkóstolhatjuk a szenzációs humuszt , mely csicseriborsó és szezámmagpüré elegye. Ha Dél-Indiában járunk, ne hagyjuk ki a dosát (ejtsd: dósza), mely egy rizslisztes lencselepény, amit általában megtöltenek, de chutney-ba is mártják.

 

Mexikói finomságok
Mexikói finomságok

 

Mit tunkoljunk?

Mártogathatunk sajt és hús darabkákat, leveles tésztába töltött virslit, kenyérrudacskákat, (pl. grissini), falafelt, ami csicseriborsóból vagy babból készült fasírtszerű étel , de tortilla chipset, pita kenyeret, burgonya csipszet is, no és ropit, pászkát, puffasztott búzakenyeret. Egészséges és finom alternatíva a hosszúra vágott zöldség: mártogathatunk sárgarépát, kígyóuborkát, halványító (vagy angol) zellert, karalábécsíkokat, cikóriát. A franciák crudités-nek hívják (ejtsd krüdité) a nyers zöldségféléket, melyeket – többek között - fűszeres olívaolajba vagy vinaigrette szószba mártanak.

 

Zöldséggel, hússal, kenyérrel
Zöldséggel, hússal, kenyérrel

 

Néhány kedvencünk:

Fokhagymás-joghurtos:
Hozzávalók: 
2 doboz joghurt vagy 1 joghurt 1 tejföl
2-4 gerezd fokhagyma préselve

Elkészítés: 
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Currys:
Hozzávalók: 
2 dl majonéz
néhány evőkanál tejföl
fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 teáskanál currypor
2 teáskanál ketchup
só és bors
Elkészítés: 
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Céklás:
Hozzávalók: 
25 dkg főtt vagy sült cékla 
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt
Elkészítés: 
A sült céklához a céklát jól mossuk meg és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.