Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Érdekességek

10 tuti tipp, hogy tökéletes legyen a csirkepaprikás

Csirkepaprikás /Fotó: Shutterstock
A nokedlivel és uborkasalátával vasárnapi ebédnek is fenséges étel. Egyes változatai némileg eltérnek egymástól, de a lényeg mindig az omlós hús és a sűrű tejfölös szaft.

A csirkepaprikás (vagy paprikás csirke) külön étel, nem a csirkepörkölt tejfölös változata! Első nyomtatott receptje 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvének negyedik kiadásában. Érdekesség, hogy a Star Trek című kultikus amerikai sci-fi tévésorozatban (Voyager 5. évad, 18. epizód) Janeway a nagyanyja receptje szerint készített csirkepaprikással várja vacsorára Chakotay-t, egy másik részben (DS9 3. évad, 23. epizód) pedig Sisko és a fia főz csirkepaprikást.

Miközben a paprikás szó helyes kiejtésén élcelődnek, elhangzik, hogy ez egy magyar étel. Most pedig ismerjétek meg ti is azokat a fortélyokat, melyek tudatában a te főztöd után is mindenki megnyalja a tíz ujját!

1. Csirke

Egész csirkéből fiatal, de már húsos, max. 1,5 kg-os példányt vegyél. Minden részét felhasználhatod, a far-hátat, a lábat és a szárnyat vagy a szárnyvégeket is beleértve. A szárnyat és a combot érdemes bőrrel és csonttal együtt főzni, mert az ezekből felszabaduló kollagéntől és zsírtól tartalmas lesz a szaft. Nem szeretitek a csontokat szopogatni? Készítsd el az ételt combfiléből, amelyen akad egy kis zsír. Csirkemellfilé esetén kicsit trükközni kell a szósszal, hogy kellően sűrű legyen.

2. Zsiradék

Gundel Károly szerint hagyományos magyar ételeknél képtelenség elérni a kívánt ízhatást vajjal, margarinnal vagy olajjal. Paprikáshoz, pörkölthöz legjobb a mangalica- vagy a felkockázott szalonnából kiolvasztott disznózsír, de liba- vagy kacsazsír is megfelel.

Ha a zöldpaprika mellé egy csípőset is teszel, még finomabb lesz a csirkepaprikás /Fotó: Shutterstock
Ha a zöldpaprika mellé egy csípőset is teszel, még finomabb lesz a csirkepaprikás /Fotó: Shutterstock

3. Zöldségek

A hús súlyának kb. 20%-a legyen vöröshagyma. Aprítsd finomra, és hagyj neki elég időt, hogy teljesen puhára párolódjon. Túl sok hagymától a szaft édeskés, túl kevéstől pedig íztelen és híg lesz. Érett, húsos paradicsomot válassz, és forrázd le, majd húzd le a héját, mielőtt apróra kockázod. A zöldpaprika mellé tehetsz egy erőset is. Kicsumázva aprítsd finomra.

4. Pirospaprika

Az édes-nemes és csemege fajtából 1-2 ek sem túlzás, de első alkalommal próbálkozz kevesebbel. Az erős jelölésű és a rózsapaprika utánízesítésre és színezésre alkalmas. Húzd le a tűzről az edényt, mielőtt az ételbe kevered a pirospaprikát! Magas hőmérsékleten könnyen megég és keserűvé válik.

5. Zöldséges alap

A hagymás-paradicsomos-zöldpaprikás keveréket párold krémes állagúra a felforrósított zsiradékon 15-20 perc alatt. Ezt az alapot előre elkészítheted, és hűtőben 2-3 napig, mélyhűtőben akár 1-2 hónapig is tárolhatod.

6. Párolás

A zöldséges alapba forgatott húsdarabokat csak kb. ¾ magasságig öntsd fel csontlével vagy vízzel, mert a csirke főzés közben sok vizet ereszt. Ha nagyon elfőné a levét, mindig kevéssel pótold. A húst gyenge-közepes tűzön, fedő alatt párold, és kevergesd, amíg puhulni kezd. A vége felé már óvatosan forgasd, mert széteshet. Akkor van kész, amikor a hús láthatóan elválik a csonttól. Nagyobb húsdarabok esetén ez 1-1,5 órába is beletelhet.

A húst gyenge-közepes tűzön, fedő alatt párold /Fotó: Shutterstock
A húst gyenge-közepes tűzön, fedő alatt párold /Fotó: Shutterstock

7. Ízesítés

A pirospaprika, só és bors mellett tetszés szerint fűszerpaprikakrémet (Piros Aranyat) vagy pörköltkockát is használhatsz. Ezenkívül apróra kockázott vagy reszelt fokhagymát adhatsz a hagymás alaphoz vagy megroppantott egész gerezdeket tehetsz az ételbe a párolás kezdetén. Lassú párolás közben a hús rostjait jól átjárja a paprikás-zöldséges szaft íze.

8. Szaft

Megfelelő lesz a sűrűsége és teljesen szétfő benne a hagyma, ha az ételt bőrös-csontos csirkehúsból főzöd, és fedő alatt lassan rotyogtatod, amíg a hús megpuhul. Selymesebbé teheted a szaftot, ha átpasszírozod vagy botmixerrel összeturmixolod. Krémesebb és lágyabb szaftot kapsz, ha habaráskor a tejföl kb. 1/3-át tejszínnel helyettesíted. A felénél többet ne adj hozzá, mert akkor elfedi a tejföl savanykás ízét. A csak csirkemellfiléből főzött paprikás híg szaftját könnyen sűrítheted, ha behabarás előtt egy kis lisztet keversz a tejfölhöz.

A csirkepaprikás nokedlivel tálalva az igazi
A csirkepaprikás nokedlivel tálalva az igazi

9. Habarás

A tejfölt – az esetleg hozzáadott tejszínnel és liszttel együtt – keverd simára, majd kanalazz hozzá egy keveset a paprikás szaftból a hőmérséklet-kiegyenlítés érdekében. Ezzel elkerülheted a csomósodást. A tejfölös habarást folyamatos kevergetés mellett add hozzá a csirkepaprikás alapjához. Megkönnyíti a dolgot, ha a húsdarabokat előzőleg kiszeded.

10. Tálalás

Szórd meg az elkészült csirkepaprikást petrezselyemmel és készíts az asztalra plusz tejfölt egy tálkában. A nokedlit csak akkor forgasd az ételbe, ha biztosan elfogy, mert nokedlivel együtt csak másnapig áll el. Illik hozzá a párolt rizs, a főtt tészta és a tarhonya is.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.