Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

5 érdekesség a főtt kukoricáról, amit eddig nem tudtál

Főtt kukorica
Ugye te is imádod a főtt kukoricát? Hoztunk róla néhány érdekességet és hasznos tippeket is.

A kukorica háromnegyed része szénhidrát, a többi rostanyag. Cukortartalma lényegesen magasabb a többi gabonafélénél, mégis nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegek is, mert lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz. Magas rostanyag tartalma miatt fogyókúrázók is lelkiismeret furdalás nélkül lakmározhatnak belőle. Hogy az ízén kívül miért érdemes fogyasztani? Nagyon magas az antioxidáns tartalma, televan B és C-vitaminnal, folsavban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag.

Szuperegészséges és lelkiismeretfurdalás nékül fogyaszthatják a diétázók is! (Fotó: Shutterstock)
Szuperegészséges és lelkiismeretfurdalás nékül fogyaszthatják a diétázók is! (Fotó: Shutterstock)

Sokféle felhasználás

Mexikóban tortillát, Olaszországban polentát, Erdélyben kukoricakását készítenek belőle, a világ számos országában közkedvelt reggelinek számít a kukoricapehely is. Na és ne felétkezzünk meg a mozizás szinte nélkülözhetetlen kellékéről, a pattogatott kukoricáról sem. A gluténérzékenység rohamos terjedése miatt egyre fontosabb szerepe van a kukoricából készült ételeknek már liszt és tészta is készül belőle.

Tengeri, málé és törökbúza

Az indiánok termesztettek először kukoricát. Európába csak azután jutott el, miután Kolombusz felfedezte Amerikát. Népi elnevezése, a „tengeri” is arra utal, hogy a tengerentúltól származik. De számos más neve is van a magyar tájegységeken belül is, például törökbúza vagy málé. A kukorica a legtöbb országban alapvető népélelmezési cikk, de az USA a világ legnagyobb kukoricatermesztője. Az éves termés kb. 80 %-át még mindig takarmányozási célra használják fel.

A vásárlásnál a levél és a
A vásárlásnál a levél és a

Erre figyelj a vásárlásnál

Vásárlásnál egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kukoricát választod. Az első, amire érdemes odafigyelned az a színe. Sajnos sokan takarmánykukoricát próbálnak árulni csemegekukoricaként. Tudni kell, hogy a takarmánykukorica sötétebb, pirosas, míg a csemegekukorica sokkal világosabb, majdhogynem fehér. Ha egy kicsit megsérted az egyik szemet a körmöddel, megnézheted, hogy jön-e ki belőle tejszerű nedv, azt válaszd, amelyikből igen, mert az azt jelzi, hogy friss a kukorica. Ugyanezt mutatja az is, ha élénk zöldek a levelei.

A tejes trükk

A kukoricafőzés elég hosszadalmas dolog, de egy remek trükkel felgyorsíthatod. Ehhez a kukoricán kívül csak tejre és vajra lesz szükséged. Miután a kukoricát belehelyezted egy lábasba ne csak vizet, hanem egy bögre tejet és egy negyed kocka vajat is adj hozzá. Így a kukorica 7-10 perc alatt megfő, ráadásul finom puha és vajas ízű lesz.

Ha vajas ízvilágú főtt kukoricára vágysz, használd a tejes trükköt! (Fotó: Shutterstock)
Ha vajas ízvilágú főtt kukoricára vágysz, használd a tejes trükköt! (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.