Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hazánkban is egyre többet hallani a népszerű kínai gyümölcsről, a licsiről. Ismerjük meg közelebbről!

1. Fán terem

Méghozzá magas, örökzöld fákon. Sok virágból csak kevés termés fejlődik ki, és ezek legtöbbje is lehull éretlenül. A gömbölyded vagy elliptikus gyümölcs 2,5–4 cm hosszú, a tömege pedig 15–25 g. Vörös, kemény, vékony, de érdes héj borítja; betakarítás után gyorsan megbarnul. Az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses, nagyon bő levű, édeskésen savanyú, zamatos magköpeny egy fényes, fekete vagy sötétbarna magot vesz körül.

2. A császárné kedvence volt

A Tang-dinasztia idejéből számos feljegyzés maradt ránk a licsiről, mert Li Longji (Xuanzong) császár szeretett mellékfeleségének, Yang Yuhuannak kedvenc gyümölcse volt. A csak Kína déli részén termő gyümölcsöt egy császári futárszolgálat szállította a fővárosba. A történészek megoszló véleménye szerint a mai Guangdongból vagy pedig a mai Szecsuan tartományból indultak, és gyors lovakon éjjel-nappal egymást váltották, hogy a gyorsan romló gyümölcs idejében megérkezzen a palotába.

3. Gyors szállítás Kínából

Gyors romlandósága miatt viszonylag későn jelent meg a köztudatban és a boltok polcain Kínán kívül: csak a XX. század közepén ismerte meg Ausztrália, Amerika és Európa is. Ma már több helyen termesztik is a licsit, illetve repülővel könnyen szállítható, így gyorsan elér a célállomásra a különleges gyümölcs. A licsi már konzervként is kapható. Az ízélmény persze nem pont ugyanaz, de azért érdemes lehet kipróbálni, tehetjük például gyümölcssalátába vagy turmixba is.

4. A szerelem gyümölcse

A licsit a szerelem gyümölcsének is tartják. De nem csak ezért, mert afrodiziákum, különleges kinézete és aromás íze miatt is érdemes lehet beiktatni egy randin.

5. Igazi vitaminbomba

A licsi remek immunerősítő és sokféle vitaminban gazdag. Magas C-vitamin tartalma mellett jelentős mennyiségű B-, E- és K-vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül pedig sok foszfort, káliumot és magnéziumot, valamint vasat és szelént is.

6. Pepecselős fogyasztani

Azt azért meg kell említeni, hogy a különleges gyümölcsért igencsak meg kell dolgozni. A kemény, recés-rücskös, rózsaszín héjat meg kell roppantani, majd lefejteni a hófehér húsról. Ráadásul a közepében egy nagyobbacska barna mag van, ami nem ehető, tehát óvatosan kell fogyasztani.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.