Több amerikai egyetem kutatói által végzett vizsgálatok eredményeképpen kiderült: számos kakaótartalmú termék, beleértve az organikus csokoládékat is, nagy mennyiségű nehézfémet, elsősorban kadmiumot és ólmot tartalmaznak.
A kutatók összesen 72 kakaótartalmú terméket vizsgáltak meg. Ezek 43%-ában találtak a megengedettnél magasabb mennyiségű ólmot, míg 35%-ukban a kadmium mennyisége haladta meg a határértékeket – írja az Origo. A leginkább megdöbbentő felfedezés, hogy a biocsokoládék sokkal magasabb arányban tartalmaztak nehézfémeket, mint a hagyományos termékek.
Jacob M. Hands, a kutatás vezetője elmondta: a nehézfémeket tartalmazó csokoládék alkalmankénti fogyasztása egy egészséges felnőtt számára nem jelent kockázatot, de ha rendszeresen tesszük ki a szervezetünket ilyen mennyiségű nehézfémnek, az hosszú távon egészségkárosító lehet. Mivel lassan ürülnek ki, könnyen felhalmozódhat az ólom és kadmium a szervezetben. Ezáltal tüdő-, vese- és csontkárosodást idézhetnek elő, növelik a szív- és keringési betegségek kockázatát, károsítják a szaporító szervrendszert és az immunrendszert, valamint emésztőrendszeri problémákat is előidézhetnek. Mindemellett az idegrendszerre is káros hatással vannak, és jól ismert rákkeltő hatásuk is.
A kutatók a tanulmány összegzéseképpen kiemelik, hogy az eredmények alapján nem kell tejesen lemondanunk a csokoládéról, ami nem csak finom, de számos pozitív egészségügyi hatása is jól ismert. A kapott eredmények csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a „bio” vagy „organikus” jelzővel ellátott termékek nem minden esetben egészségesebbek a hagyományosaknál. A megoldás most is, mint oly sok esetben, a változatos étrend és a mértéktartás lehet.
(Forrás)
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.