Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A bio- vagy organikus címkével ellátott termékekre ösztönösen egészségesként tekintünk, és azt feltételezzük, hogy káros anyagoktól és vegyszerektől mentesek. Ez azonban sajnos nem mindig igaz, amire egy nemrégen végzett kutatás eredménye világított rá.

Több amerikai egyetem kutatói által végzett vizsgálatok eredményeképpen kiderült: számos kakaótartalmú termék, beleértve az organikus csokoládékat is, nagy mennyiségű nehézfémet, elsősorban kadmiumot és ólmot tartalmaznak.

A csokoládé mértékkel fogyasztva pozitív hatású, a benne lévő nehézfém-származékot az egészséges szervezet tolerálja /Fotó: Shutterstock

Hogyan kerülhet ólom a csokoládéba?

A kutatók összesen 72 kakaótartalmú terméket vizsgáltak meg. Ezek 43%-ában találtak a megengedettnél magasabb mennyiségű ólmot, míg 35%-ukban a kadmium mennyisége haladta meg a határértékeket – írja az Origo. A leginkább megdöbbentő felfedezés, hogy a biocsokoládék sokkal magasabb arányban tartalmaztak nehézfémeket, mint a hagyományos termékek.

Jacob M. Hands, a kutatás vezetője elmondta: a nehézfémeket tartalmazó csokoládék alkalmankénti fogyasztása egy egészséges felnőtt számára nem jelent kockázatot, de ha rendszeresen tesszük ki a szervezetünket ilyen mennyiségű nehézfémnek, az hosszú távon egészségkárosító lehet. Mivel lassan ürülnek ki, könnyen felhalmozódhat az ólom és kadmium a szervezetben. Ezáltal tüdő-, vese- és csontkárosodást idézhetnek elő, növelik a szív- és keringési betegségek kockázatát, károsítják a szaporító szervrendszert és az immunrendszert, valamint emésztőrendszeri problémákat is előidézhetnek. Mindemellett az idegrendszerre is káros hatással vannak, és jól ismert rákkeltő hatásuk is.

Viszlát, csokoládé? 

A kutatók a tanulmány összegzéseképpen kiemelik, hogy az eredmények alapján nem kell tejesen lemondanunk a csokoládéról, ami nem csak finom, de számos pozitív egészségügyi hatása is jól ismert. A kapott eredmények csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a „bio” vagy „organikus” jelzővel ellátott termékek nem minden esetben egészségesebbek a hagyományosaknál. A megoldás most is, mint oly sok esetben, a változatos étrend és a mértéktartás lehet.
 

(Forrás)

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.