A burgonya - krumpli piótyka vagy kolompér - megfőzve, pürésítve és sütve is gyakran fogyasztjuk, de elengedhetetlen alapanyaga olyan klasszikusoknak, mint például a paprikás krumpli, rakott burgonya, krumplis tészta, gnocchi vagy a szilvás gombóc. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen burgonyákkal találkozhatunk a boltokban, és mire érdemes figyelnünk vásárláskor, hogy igazán ízletes ételt készíthessünk. A Nébih szakemberei körbejárták a kérdést, hogy nekünk már ne kelljen!
A már jól ismert Szupermenta teszt főszereplői ezúttal a csomagolt burgonyák voltak. A szakemeberek összesen 27 terméket vizsgáltak melyek között 6 db „A”, 16 db „B” és 5 db „C” főzési típusú burgonya szerepelt. A csomagolt burgonyák 1-3 kg közötti kiszerelésűek voltak, a gumók mérete pedig 35-70 mm között mozgott. Származásukat tekintve 13 hazai, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák burgonya szerepelt a tesztben. A 27 termék közül 2 bio burgonya volt.
A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.
A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak.
Amennyiben lehetőségünk van rá, vásárláskor érdemes olyan főzési típusú, illetve fajtájú burgonyát választani, amelyik felhasználás szempontjából a legmegfelelőbb, hiszen akkor lesz igazán finom pl. a krumplipürénk, ha az arra legalkalmasabb burgonyából készítjük.
Főzési típus szerint „A”, „B” és „C” típusú burgonyákkal is találkozhatunk. Ezek a jelölések segítenek, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk. Az „A” típusú leginkább salátának való, mivel nem szétfövő, a „B” típusú főzésre a legalkalmasabb, mert kissé szétfövő, a „C” típusút pedig sütéshez, illetve burgonyapüréhez érdemes használni, mivel könnyen szétfő.
A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:
„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:
Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)
Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)
Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)
„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:
Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)
Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)
Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)
„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:
Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)
Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)
Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.