Ha azt látjuk, hogy a banán barnulni kezd, vagy csak puhább lesz, mint ahogy szeretjük, ne dobjuk el, inkább próbáljuk ki a fagyasztást! Az egyik legnépszerűbb déligyümölcsöt ugyanis könnyű lefagyasztani: az egész folyamat kevesebb mint öt percet vesz igénybe. Így nem pazarolunk, és mindig kéznél lesz, ha gyorsan turmixot, fagyit vagy muffint készítenénk.
A banán fagyasztásának első – és egyetlen – szabálya: hámozás után azonnal fagyasszuk le, levegőn ugyanis gyorsan megbarnul. Persze az sem tragédia, ha a hámozott banán kicsit tovább marad a tányéron, mint terveztük. Ilyen esetben locsoljuk meg kevés citromlével, a citromsav ugyanis elpusztítja a baktériumokat. Ezt követően ugyanúgy lefagyasztható a banán, mint hibátlan állapotában, csak a felhasználási lehetőségek csökkennek: smoothie-ba, turmixba, sütibe jól használható, díszítésre értelemszerűen nem.
Első lépés: hámozzuk meg a banánt! Ezután döntsük el, hogy egészben vagy szeletelve szeretnék lefagyasztani.
Az egész banánt legegyszerűbben úgy fagyaszthatjuk, ha minden darabot sütőpapírba teszünk. Nem kell teljesen beburkolni, elég, ha az alján és az oldalán van papír. Így ugyanis elkerülhető, hogy egyetlen tömör masszává fagyjanak a banánok. Ha csak egy darabra van szükségünk, a tapadásmentes pergamennek köszönhetően könnyen kiemelhetjük a dobozból, vagy kivethetjük a zacskóból.
Kiolvadás után puhább és kevésbé intenzív illatú lesz a banán, tehát nem lesz olyan ízű és textúrájú, mint friss állapotában. Ennek ellenére a kiolvasztott banán kiváló sütési alapanyag, és turmixok készítéséhez is tökéletes.
A szeletelt banán kiválóan alkalmas olyan receptekhez, ahol a banánfalatoknak fagyasztva kell maradniuk, például smoothie-khoz, fagylaltokhoz vagy sütemények díszítéséhez. Fagyasztáshoz egyszerűen helyezzük a banánszeleteket egy tányérra, tálcára vagy sütőlapra terített sütőpapírra. Ezután tegyük a banánszeleteket a fagyasztóba két órára (vagy amíg teljesen megszilárdulnak). A szeletek ilyen módon történő lefagyasztása segít elkerülni, hogy a banánszeletek összeragadjanak, és olvasztás után masszát kapjunk. Ha megszilárdul, gyorsan helyezzük a fagyott banánszeleteket légmentesen záródó zacskóba és tegyük újra a jégre.
Minden tárolóedényt címkézz és dátumozz, amit hosszabb időre a fagyasztóba teszel. Így mindig tudni fogod, hogy mi van a csomagokban, dobozokban. Tedd a címkét – ami lehet egy egyszerű maszkolószalag darab – a tárolóedény azon oldalára, amelyik kifelé néz, így a hűtőajtó kinyitásakor azonnal látni fogd, mit rejt a doboz. Ügyelj arra, hogy a lezárható fagyasztózacskókat is címkézd fel!
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.