Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Babgulyás
Mákos guba
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Érdekességek

Lejárt szavatosságú tejbe kortyoltál? Nem kell mindjárt pánikba esni

Olykor előfordul, hogy elszámoljuk magunkat a nagy bevásárlás során, és nem fogy el az összes doboz tej a rajta feltüntetett időn belül. Elfogyaszthatjuk-e a lejárt szavatosságú termékeket? Máris eláruljuk!

Mindenekelőtt jó, ha tudjuk, hogy kétféle dátumjelölést kell megkülönböztetnünk.
A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk elfogyaszthatóságát jelöli, ezek esetében a dátum elmúlásával nem szabad kockáztatnunk, inkább szabaduljunk meg az adott élelmiszertől.
A másik a minőségmegőrzési idő, ami a tartós élelmiszereken jelzi azt az időpontot, mely után a termék veszíthet minőségéből, de nem biztos, hogy már nem fogyasztható – írja a Nébih lejárati útmutatójában.

A friss tej fehér és sima textúrájú (Fotó: Shutterstock)
A friss tej fehér és sima textúrájú (Fotó: Shutterstock)

Honnan tudhatod, hogy megromlott a tej?

A friss tej sima, híg, fehér és semleges illatú. A romlott tej ezzel szemben besűrűsödhet, lehet csomós, darabos, sőt, akár sárgás színű is. A baktériumok túlszaporodásának következtében jellegzetesen savanyúvá válik mind a szaga, mind az íze, így már egy korty alapján is könnyű megállapítani, ha nem fogyasztható az ital. Ez az egy korty szerencsére még semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre, leszámítva a rossz íz okozta kellemetlenséget.
Ha azonban nem észleljük időben a romlottságát, és nagy mennyiségben fogyasztunk a tejből, elsősorban emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk majd, úgymint:

  • hasi fájdalom,
  • hányinger és hányás, valamint
  • hasmenés.

A tünetek 12–24 órán belül enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a regenerálódás alatt fontos, hogy sok folyadékkal és pihenéssel segítsük a szervezetünket. Amennyiben súlyosabb reakció lép fel, vagy nem múlik a rosszullét, kérjük orvos segítségét.

Mi legyen a lejárt tejjel, ha nem szeretnénk meginni?

Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében célszerű átgondolni, mit tudunk kezdeni a szavatossági időt túllépő tejtermékkel, mielőtt a lefolyóba öntenénk azt. Ugyanis ha a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő már elmúlt, de a tej nem mutatja a romlás egyértelmű jeleit (savanyú szag és íz, csomós, darabos, sűrű textúra), akkor sütéshez-főzéshez még minden kétséget kizáróan felhasználható.

EPRES CLAFOUTIS (TEJES PITE)>>>


Fontos azonban, hogy ha nem vagyunk biztosak az ital romlottságát illetően, akkor semmiképpen ne kockáztassunk!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.