Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Érdekességek

Se lángos, se főtt kukorica. De akkor mit ettek 100 éve a Balatonnál?

Lángos, főtt kukorica, palacsinta és gofri. Ezek nélkül ma elképzelhetetlen a strandolás. De a korabeli éttermi kínálat alapján nem volt mindig így. Lássuk, mit ettek a balatoni vendéglőkben 100 évvel ezelőtt.

Ami nem változott az évek során az az árak mértéke, legalábbis a korabeli újságok arról írnak, hogy 1924 nyarán sem volt olcsó egy balatoni nyaralás, mind a szállás-, mind az éttermi árakat tekintve. Az évek alatt viszont jelentősen megváltozott a vendéglők kínálata, a manapság klasszikus balatoni ételnek tartott hekk sem szerepelt mindig az étlapon, a lángosról és főtt kukoricáról nem is beszélve.

Büfé-falatozó és halsütő a Fövenyfürdő strand előtt (Balatonfűzfő, 1981) /Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
Büfé-falatozó és halsütő a Fövenyfürdő strand előtt (Balatonfűzfő, 1981) /Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

De akkor mit ettek a strandolók 100 éve?

A siófoki Sebesta és Sommer étterem étlapja alapján az látszik, hogy az 1900-as évek elején még szegényesebb volt a kínálat a halételek terén, de különlegesebb. Míg kezdetben a mandulás harcsa, a tormás csuka és a kakukkfüves keszeg volt a divatos, 1-2 évtizeddel később már csak pontyot lehetett kérni citrommal. A még olcsóbb (külföldről importált) hekk pedig csak 1971-ben jelent meg a Balatonnál, de hamar közkedveltté vált.

A fent említett két vendéglőben előételként tojáslepényt, gombás tojást és sóskát tükörtojással kínáltak, valamint csirágot, azaz spárgát lengyel módra. Az étlapon szerepelt az uborkasaláta is, népies nevén, vagyis ugorkaként.

A klasszikusok sem hiányoztak. Aki tartalmasabb fogásokat kívánt, az rendelhetett csirkepörköltet tarhonyával vagy marhahúst sóskamártással, de a bélszín és a borjústeak sem hiányzott az étlapról – írja a Mandiner cikkében.

A legjobb halas receptek

Nem mindig kell étterembe menni ahhoz, hogy finom halételt ehessünk. Az alábbi receptekkel otthon is levehetjük a lábáról a családot.

Mandulás bundában sült pisztráng zelleres burgonyapürével>>>

Mandulás bundában sült pisztráng zelleres burgonyapürével /Fotó: Mindmegette
Mandulás bundában sült pisztráng zelleres burgonyapürével /Fotó: Mindmegette

PISZTRÁNG SPENÓTOS ÁRPAGYÖNGY-RIZOTTÓVAL>>>

Pisztráng spenótos árpagyöngy-rizottóval /Fotó: Mindmegette
Pisztráng spenótos árpagyöngy-rizottóval /Fotó: Mindmegette

SÜLT ARANYDURBINCS>>>

Sütőben sült aranydurbincs /Fotó: Shutterstock
Sütőben sült aranydurbincs /Fotó: Shutterstock

HARCSAPAPRIKÁS TÚRÓS CSUSZÁVAL>>>

Harcsapaprikás túrós csuszával /Fotó: Mindmegette
Harcsapaprikás túrós csuszával /Fotó: Mindmegette

Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.