Ami nem változott az évek során az az árak mértéke, legalábbis a korabeli újságok arról írnak, hogy 1924 nyarán sem volt olcsó egy balatoni nyaralás, mind a szállás-, mind az éttermi árakat tekintve. Az évek alatt viszont jelentősen megváltozott a vendéglők kínálata, a manapság klasszikus balatoni ételnek tartott hekk sem szerepelt mindig az étlapon, a lángosról és főtt kukoricáról nem is beszélve.
A siófoki Sebesta és Sommer étterem étlapja alapján az látszik, hogy az 1900-as évek elején még szegényesebb volt a kínálat a halételek terén, de különlegesebb. Míg kezdetben a mandulás harcsa, a tormás csuka és a kakukkfüves keszeg volt a divatos, 1-2 évtizeddel később már csak pontyot lehetett kérni citrommal. A még olcsóbb (külföldről importált) hekk pedig csak 1971-ben jelent meg a Balatonnál, de hamar közkedveltté vált.
A fent említett két vendéglőben előételként tojáslepényt, gombás tojást és sóskát tükörtojással kínáltak, valamint csirágot, azaz spárgát lengyel módra. Az étlapon szerepelt az uborkasaláta is, népies nevén, vagyis ugorkaként.
A klasszikusok sem hiányoztak. Aki tartalmasabb fogásokat kívánt, az rendelhetett csirkepörköltet tarhonyával vagy marhahúst sóskamártással, de a bélszín és a borjústeak sem hiányzott az étlapról – írja a Mandiner cikkében.
Nem mindig kell étterembe menni ahhoz, hogy finom halételt ehessünk. Az alábbi receptekkel otthon is levehetjük a lábáról a családot.
Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.