Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Érdekességek

Se lángos, se főtt kukorica. De akkor mit ettek 100 éve a Balatonnál?

Lángos, főtt kukorica, palacsinta és gofri. Ezek nélkül ma elképzelhetetlen a strandolás. De a korabeli éttermi kínálat alapján nem volt mindig így. Lássuk, mit ettek a balatoni vendéglőkben 100 évvel ezelőtt.

Ami nem változott az évek során az az árak mértéke, legalábbis a korabeli újságok arról írnak, hogy 1924 nyarán sem volt olcsó egy balatoni nyaralás, mind a szállás-, mind az éttermi árakat tekintve. Az évek alatt viszont jelentősen megváltozott a vendéglők kínálata, a manapság klasszikus balatoni ételnek tartott hekk sem szerepelt mindig az étlapon, a lángosról és főtt kukoricáról nem is beszélve.

Büfé-falatozó és halsütő a Fövenyfürdő strand előtt (Balatonfűzfő, 1981) /Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
Büfé-falatozó és halsütő a Fövenyfürdő strand előtt (Balatonfűzfő, 1981) /Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

De akkor mit ettek a strandolók 100 éve?

A siófoki Sebesta és Sommer étterem étlapja alapján az látszik, hogy az 1900-as évek elején még szegényesebb volt a kínálat a halételek terén, de különlegesebb. Míg kezdetben a mandulás harcsa, a tormás csuka és a kakukkfüves keszeg volt a divatos, 1-2 évtizeddel később már csak pontyot lehetett kérni citrommal. A még olcsóbb (külföldről importált) hekk pedig csak 1971-ben jelent meg a Balatonnál, de hamar közkedveltté vált.

A fent említett két vendéglőben előételként tojáslepényt, gombás tojást és sóskát tükörtojással kínáltak, valamint csirágot, azaz spárgát lengyel módra. Az étlapon szerepelt az uborkasaláta is, népies nevén, vagyis ugorkaként.

A klasszikusok sem hiányoztak. Aki tartalmasabb fogásokat kívánt, az rendelhetett csirkepörköltet tarhonyával vagy marhahúst sóskamártással, de a bélszín és a borjústeak sem hiányzott az étlapról – írja a Mandiner cikkében.

A legjobb halas receptek

Nem mindig kell étterembe menni ahhoz, hogy finom halételt ehessünk. Az alábbi receptekkel otthon is levehetjük a lábáról a családot.

Mandulás bundában sült pisztráng zelleres burgonyapürével>>>

Mandulás bundában sült pisztráng zelleres burgonyapürével /Fotó: Mindmegette
Mandulás bundában sült pisztráng zelleres burgonyapürével /Fotó: Mindmegette

PISZTRÁNG SPENÓTOS ÁRPAGYÖNGY-RIZOTTÓVAL>>>

Pisztráng spenótos árpagyöngy-rizottóval /Fotó: Mindmegette
Pisztráng spenótos árpagyöngy-rizottóval /Fotó: Mindmegette

SÜLT ARANYDURBINCS>>>

Sütőben sült aranydurbincs /Fotó: Shutterstock
Sütőben sült aranydurbincs /Fotó: Shutterstock

HARCSAPAPRIKÁS TÚRÓS CSUSZÁVAL>>>

Harcsapaprikás túrós csuszával /Fotó: Mindmegette
Harcsapaprikás túrós csuszával /Fotó: Mindmegette

Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.