Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Dödölle - az eredeti recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Csupacsokis brownie
Érdekességek

Tényleg be kell áztatni a szárazbabot? Most kiderül!

Elfelejtetted beáztatni a babot éjszakára? Ez a legjobb hiba, amit elkövethetsz. Azt is eláruljuk, miért.

Generációról generációra úgy tanuljuk, hogy a szárazbabot be kell áztatni egy éjszakára, most azonban eljött az ideje, hogy megtörjük ezt az öröklött mintát. Ha veled is előfordul néha, hogy elfelejted vízbe tenni a babot, többé ne ess pánikba, és ne is rohanj a konzervért – valójában szükségtelen, sőt, nem is volna szabad órákig áztatni a hüvelyest.

Egyáltalán nem gond, ha elfelejtetted beáztatni a szárazbabot, sőt… (Fotó: Shutterstock)
Egyáltalán nem gond, ha elfelejtetted beáztatni a szárazbabot, sőt… (Fotó: Shutterstock)

Miért áztatunk?

Valószínűleg eddig annyira kézenfekvő volt a bableves- vagy babfőzelék-készítés első lépéseként hideg vizet önteni a babra, hogy nem is gondoltuk végig, miért van erre szükség. Mindössze a főzési idő egy részét spórolhatjuk meg ezzel, bár kérdéses, hogy kifizetődő-e. Egyrészt ténylegesen nem spórolunk időt, mert az áztatást is beszámítva jóval hosszabb az egész folyamat, másrészt bonyolultabb előkészületeket igényel, valamint „hibalehetőséget" is rejt magában. Biztosan megéri mindez, hogy 1-2 órával hamarabb zárhassuk el a tűzhelyet?

Nem éri meg, sőt!

Áztatáskor a babban lévő keményítők és rostok szerkezete megbomlik, ebből adódóan fog hamarabb megfőni a hüvelyes. Azonban a folyamat nemcsak a szerkezetet érinti, hanem az ízhatást is. A vízzel telt babszemek ugyanis elveszítik aromájukat, és a főzés során már is nem tudják olyan jól felvenni a fűszerek zamatát. Sokkal célravezetőbb tehát, ha a bab a sóval, borssal, zöldfűszerekkel vagy aromás zöldségekkel (pl. hagymafélékkel) ízesített vízben (vagy akár alaplében) fő alacsony lángon 3-4 órán át, így garantáltan ízletesebb lesz a végeredmény.

Az áztatás elhagyása természetesen nem jelenti azt, hogy a babszemeket ne kellene folyó víz alatt átmosni.

A legjobb bablevesek receptJeit pedig itt találjátok >>>

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.