A forró levegős sütőt a holland Fred van der Weijnek köszönhetjük, aki egyszerűen csak ropogós sült krumplit szeretett volna olaj és a sütéssel együtt járó gondok nélkül. Az első főzőedényt 2006 körül készítette el, a nagyközönségnek pedig 2010-ben mutatta be. Az első időkben a marketing a zsír nélküli sütésre helyezte a hangsúlyt, elsősorban a diétázók figyelmébe ajánlották, így sokan nem is foglalkoztak különösebben az új kütyüvel. Ám a pandémia változást hozott: egyre többen kezdtek el otthon a konyhában alkotni, és egyre nőtt azok száma, akik air fryert vásároltak.
Egy idő után kiderült, hogy a kisebb, kompaktabb mérete hatékonyabbá teszi a sütést, mint a hagyományos sütő légkeveréses funkciója. Rövidebb idő alatt készülnek el benne a sültek és ropogósabb lesz a végeredmény.
A légsütővel a maradékot is könnyen újra életre lehet kelteni, szinte ugyanolyan lesz az étel, mint frissen. Használható kenyérpirítóként, de sütik és fagyasztott készételek készítésére is alkalmas. És ahogy közeledik a nyár és vele a kánikula, nem elhanyagolható szempont, hogy a forró levegős sütők nem melegítik úgy fel a konyhát, mint a hagyományos sütők.
1. Ne használj aeroszolos főzőspray-t!
A tapadásmentes edényt nem szabad aeroszolos főzőspray-vel befújni, hiszen ezek nemcsak megéghetnek, hanem ragacsos maradékot is hagyhatnak az edény falán, amely megnehezíti az étel eltávolítását is. Az olajspray-k azonban megfelelőek.
2. Nem kell mindig előmelegíteni
Míg a hagyományos sütőnek akár 20-30 percre is szüksége van, hogy elérje a sütési hőmérsékletet, addig az air fryer nagyon gyorsan felmelegszik. Ha pedig azonnal a forró levegős sütőbe teszed az ételt, akkor is csak néhány perccel nő meg az elkészítési idő.
3. Egy rétegben, szellősen pakolj a sütőbe
A forró levegős sütőnél a főszerep a forró levegőé, ezért biztosítani kell a megfelelő levegőáramlást, hogy valóban tökéletes legyen a végeredmény. Ezért nem szabad túlságosan összezsúfolni az alapanyagokat a kosárban – még akkor sem, ha esetleg a sütő mérete miatt nem tudod egyszerre megsütni az ételt. Inkább több, kisebb adagban süss!
4. Mozgasd meg az ételt
Noha a forró levegő miatt hatékonyabb a sütés, a legtöbb ételt jó ötlet felrázni vagy megfordítani sütés közben. Ezt általában a javasolt elkészítési idő felénél érdemes megtenni. Nem kell kikapcsolni a gépet, általában automatikusan leáll, amint kihúzod a kosarat és a program folytatódik, ha visszatolod.
5. Nem minden air fryer egyforma
A méret mellett a modellek erőssége is változhat. Emiatt előfordulhat, hogy a kívánt eredmény eléréséhez módosítanod kell a receptben ajánlott sütési időt és/vagy a hőmérsékletet.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.