Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Érdekességek

Ezért szeretik sokan az air fryert – tippek, hogy neked is tökéletes legyen a benne készített étel

Van, aki nem érzi úgy, hogy segítség lenne a mindennapok során egy air fryer, vagy egyszerűen csak nincs hely a konyhájában. És van, aki rendszeresen használja, sőt, már el sem tudja képzelni nélküle a sütést, főzést.

A forró levegős sütőt a holland Fred van der Weijnek köszönhetjük, aki egyszerűen csak ropogós sült krumplit szeretett volna olaj és a sütéssel együtt járó gondok nélkül. Az első főzőedényt 2006 körül készítette el, a nagyközönségnek pedig 2010-ben mutatta be. Az első időkben a marketing a zsír nélküli sütésre helyezte a hangsúlyt, elsősorban a diétázók figyelmébe ajánlották, így sokan nem is foglalkoztak különösebben az új kütyüvel. Ám a pandémia változást hozott: egyre többen kezdtek el otthon a konyhában alkotni, és egyre nőtt azok száma, akik air fryert vásároltak.

A sütemény is nagyon finom air fryerben készítve / Fotó: Shutterstock
A sütemény is nagyon finom air fryerben készítve / Fotó: Shutterstock

Ezért jó az air fryer

Egy idő után kiderült, hogy a kisebb, kompaktabb mérete hatékonyabbá teszi a sütést, mint a hagyományos sütő légkeveréses funkciója. Rövidebb idő alatt készülnek el benne a sültek és ropogósabb lesz a végeredmény.

A légsütővel a maradékot is könnyen újra életre lehet kelteni, szinte ugyanolyan lesz az étel, mint frissen. Használható kenyérpirítóként, de sütik és fagyasztott készételek készítésére is alkalmas. És ahogy közeledik a nyár és vele a kánikula, nem elhanyagolható szempont, hogy a forró levegős sütők nem melegítik úgy fel a konyhát, mint a hagyományos sütők.

Így hozhatod ki a legtöbbet az air fryerből

1. Ne használj aeroszolos főzőspray-t!

A tapadásmentes edényt nem szabad aeroszolos főzőspray-vel befújni, hiszen ezek nemcsak megéghetnek, hanem ragacsos maradékot is hagyhatnak az edény falán, amely megnehezíti az étel eltávolítását is. Az olajspray-k azonban megfelelőek.

2. Nem kell mindig előmelegíteni

Míg a hagyományos sütőnek akár 20-30 percre is szüksége van, hogy elérje a sütési hőmérsékletet, addig az air fryer nagyon gyorsan felmelegszik. Ha pedig azonnal a forró levegős sütőbe teszed az ételt, akkor is csak néhány perccel nő meg az elkészítési idő.

3. Egy rétegben, szellősen pakolj a sütőbe

A forró levegős sütőnél a főszerep a forró levegőé, ezért biztosítani kell a megfelelő levegőáramlást, hogy valóban tökéletes legyen a végeredmény. Ezért nem szabad túlságosan összezsúfolni az alapanyagokat a kosárban – még akkor sem, ha esetleg a sütő mérete miatt nem tudod egyszerre megsütni az ételt. Inkább több, kisebb adagban süss!

Fontos, hogy a levegő jól áramoljon a sütőben / Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy a levegő jól áramoljon a sütőben / Fotó: Shutterstock

4. Mozgasd meg az ételt

Noha a forró levegő miatt hatékonyabb a sütés, a legtöbb ételt jó ötlet felrázni vagy megfordítani sütés közben. Ezt általában a javasolt elkészítési idő felénél érdemes megtenni. Nem kell kikapcsolni a gépet, általában automatikusan leáll, amint kihúzod a kosarat és a program folytatódik, ha visszatolod.

5. Nem minden air fryer egyforma

A méret mellett a modellek erőssége is változhat. Emiatt előfordulhat, hogy a kívánt eredmény eléréséhez módosítanod kell a receptben ajánlott sütési időt és/vagy a hőmérsékletet.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.