Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Tudtad? Ezért világosabb, vagy sötétebb a tojássárgája

Tyúk és a tojás /Fotó: Shutterstock
Biztosan ti is találkoztatok már mindkét példával. Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy a tojás ezen változataival nincs probléma, mindkét esetben fogyasztható. Ha mégis úgy gondoljátok, hogy romlott lehet, felhasználás előtt könnyedén leellenőrizhetitek frissességét. Erre is kínálunk megoldást, ám cikkünkben most elsősorban azzal foglalkozunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világos sárga.

Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ. Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi tápláléktól függ.

Azok a csirkék, amelyek narancssárga pigmenteket tartalmazó takarmányt esznek, sötétebb árnyalatú tojássárgáját hoznak létre, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha fakóbb a tojássárgája, akkor tyúkot búzával etették, ha pedig kukoricát kap, akkor gyönyörű narancsos sárga színű lesz.

Ezért világosabb, vagy sötétebb a tojássárgája  /Fotó: Shutterstock
Ezért világosabb, vagy sötétebb a tojássárgája /Fotó: Shutterstock

Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható. Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a narancsosabb színűben talán valamivel több vitamin lehet. A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája.

Ha szeretnél biztosra menni és meggyőződni a tojás felhasználása előtt frissességéről, ahhoz itt írtunk néhány kiváló praktikát, amit ti is könnyedén alkalmazhattok a konyhátokban. Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben kell rájönnünk, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Így sok kellemetlenségtől kímélhetitek meg magatokat.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.