Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hacsak nem vagy őrült Queen-rajongó, valószínűleg téged is meglep, hogy a Zanzibárban Farrokh Bulsara néven született Mercury valójában indiai párszi családból származik. A nyüzsgő Bombayben tanult, gasztronómiai ízlését az aromáktól, színektől és ízektől hemzsegő város formálta. Egész életében imádta az indiai konyhát, csakúgy, mint a zenét és a féktelen bulikat.

Az énekes már 33 éve nincs közöttünk, de fénye nem halványul, rajongói nem felejtik. Tavaly nyáron személyes holmijai, köztük számos lakberendezési tárgy került kalapács alá Londonban a Sotheby’s aukciós ház árverésén. Ahogy akkor mi is beszámoltunk róla, Freddie Mercury otthonának egyik legjellegzetesebb helyisége az étkező volt, melynek központi részén egy mindig színpadiasan megterített asztal állt. Állítólag ez volt az a hely, ahol az énekes igazán meg tudott nyugodni: úgy vélte, az ebédlő harmóniája éles kontrasztban áll a külvilág zajával. És hogy mi volt a kedvence az itt fogyasztott ételek közül? Most az is kiderült!

Freddie Mercury Bombayból hozta magával az indiai konyha iránti rajongását / Fotó: Shutterstock

Indiai származás, indiai kedvenc

Pontosabban nem most derült ki a titok, hiszen Peter „Phoebe” Freestone, Mercury személyi asszisztense több mint egy évtizede, egy blogbejegyzésben fedte fel, hogy Freddie imádta a fűszeres ételeket. Kedvence a csirke dhansak volt, egy zöldségből és lencséből készült csirkecurry. (Peter azt is elárulta, hogy az énekes mindig két szelet pirítóst reggelizett vajjal és házi lekvárral, valami könnyűt ebédelt, majd a barátaival vacsorázott az otthonában, esetleg étteremben vendégelte meg őket.) Freestone a receptet is megosztotta az érdeklődőkkel, és hozzátette, hogy a csirke dhansak a turnék alatt gyakran volt az étlapon. Ez volt Freddie öröksége, ami az otthonra emlékeztette. Máris mutatjuk a receptet!

A Peter Freestone által megosztott recept négy különböző típusú lencsét sorol fel az alapanyagok között / Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 100 g lencse
  • 125 ml olaj
  • 650 g kicsontozott csirkehús 
  • 1 tk. köménymag
  • csipetnyi kardamom
  • kb. 5 cm cassia (kínai fahéj) 
  • ½ tk. fekete mustármag
  • 3 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ tk. só
  • 410 g paradicsomkonzerv
  • 1 db közepes padlizsán
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 1000 g spenót
  • 1 tk. kurkuma
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. őrölt kömény
  • ¼ teáskanál őrölt görögszénamag
  • ½ teáskanál csilipor 
  • friss koriander
  • friss menta

Elkészítés:

  1. A lencsét alaposan megmossuk, majd egy éjszakára beáztatjuk. Másnap kétszeres mennyiségű vízben kb. 30 perc alatt megfőzzük. 
  2. Amíg a lencse fő, egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és magas hőmérsékleten 5-10 perc alatt megpirítjuk az apró kockákra vágott csirkehúst. Kivesszük a serpenyőből, és meleg helyen tartjuk.
  3. A serpenyőben maradt olajon megpirítjuk a köménymagot, a kardamomot, a fahéjat és a mustármagot, hozzáadjuk a a felkockázott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és a sót. Amikor aranybarnára sültek, hozzáadjuk a paradicsomot, és még kb. 5 percig főzzük.
  4. Hozzáadjuk a maradék apróra vágott zöldségeket, összekeverjük, és 10 percig főzzük.
  5. Hozzáadjuk a lencsét, és az egészet alaposan összedolgozzuk, majd mehet bele a hús és a többi fűszer. Jól összekeverjük, és további 40 percig óvatosan főzzük.
  6. Végül beletesszük a friss koriandert és a mentát, és főzzük még legalább 10 percig.
  7. Főtt rizzsel tálaljuk. 

(Forrás)

(Kiemelt kép: Northfoto)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.