Fontos, hogy ezt a betegséget soha ne keverjük össze a búzaallergiával, a gluténintoleranciával vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységgel!
A cöliákia egy öröklődő betegség, élethosszon át tartott gluténmentes diétát igényel. Gluténérzékenységben a gluténtartalmú alapanyagokat nem képes feldolgozni a szervezet, amely hosszú távon a vékonybélbolyhok pusztulását okozza, felszívódási és emésztőszervrendszeri problémák kíséretében.
Szerencsére már sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét, de nem árt ezeknél a termékeknél sem az egészséges táplálkozás alapjait figyelembe vennünk, a kényelmi termékek helyett a feldolgozatlan változatokat válasszuk többször! Egy termék akkor lehet gluténmentes, ha 1 kg-ban maximum 20 mg glutént tartalmaz.
A cöliákiások mindenképpen győződjenek meg arról, hogy a vásárolni kívánt termék garantáltan gluténmentes, nyomokban sem tartalmazza az allergént! Érdemes a gyakran vásárolt címkéket is időről időre újra átnézni, hiszen a gyártási folyamat és az összetétel is változhat.
Otthon és étteremben is fokozottan kell figyelni a gluténos és mentes termékek teljes elkülönítésére, ez vágódeszkákra, tányérokra, sütőeszközökre, evőeszközökre, mosogatószivacsokra stb. is érvényes!
A gluténmentesség nem jelent lisztmentességet, lássunk néhány példát azokra a lisztekre és alapanyagokra, amelyek használhatóak a diétában:
A cöliákia csak orvosi diagnózis után mondható ki, a diéta tartása a vizsgálatok megkezdése előtt nem javasolt, hiszen a glutén kiiktatása álnegatív eredményeket okozhat.
Miért divat a GM diéta?
A glutén kiiktatása sok esetben a kenyér kiiktatását jelenti, amely a szénhidrát csökkentésével fogyást eredményezhet.
Intolerancia esetén is sok esetben a glutén tűnik a ludasnak, amit egy rövid, kizáró étrend során próbára lehet tenni (érdemes dietetikus segítségét kérni ebben), de öndiagnózist soha ne végezzünk, a leletek értelmezését bízzuk orvosunkra!
A gluténmentes diéta, ha nem jól válogatjuk össze az alapanyagokat, akár rostszegény is lehet –például a rizs- és kukoricalisztek alacsony rosttartalommal rendelkeznek – és a gluténmentes kenyerek szerkezete (a sikértartalom hiánya miatt) is különbözhet az eddig megszokott hagyományos kenyerekétől.
Biztonsággal fogyaszthatók a natúr(!) tejtermékek, a tojás, a friss (nem pácolt, fűszerezett) húsok és halak, a különböző főzéshez használt zsiradékok, zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak is. Fűszereknél a fűszerkeverékek összetevőit is mindenképpen át kell nézni, nehogy gluténtartalmú alapanyaggal találkozzunk benne.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.