Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Gluténmentes étrend: Mikor életmentő és mikor divat?

Ha gluténérzékenységről beszélünk, akkor ez alatt a cöliákiát, azaz a gluténszenzitív enterophathiát értjük, mely egy autoimmun betegség. Cikkünkben Fülöp Lili dietetikus a gluténmentes étrend helyes alkalmazását mutatja be, továbbá az ezzel kapcsolatos tévhitekről és félreértésekről rántja le a leplet.

Fontos, hogy ezt a betegséget soha ne keverjük össze a búzaallergiával, a gluténintoleranciával vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységgel!

A cöliákia egy öröklődő betegség, élethosszon át tartott gluténmentes diétát igényel. Gluténérzékenységben a gluténtartalmú alapanyagokat nem képes feldolgozni a szervezet, amely hosszú távon a vékonybélbolyhok pusztulását okozza, felszívódási és emésztőszervrendszeri problémák kíséretében.

Szerencsére már sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét, de nem árt ezeknél a termékeknél sem az egészséges táplálkozás alapjait figyelembe vennünk, a kényelmi termékek helyett a feldolgozatlan változatokat válasszuk többször! Egy termék akkor lehet gluténmentes, ha 1 kg-ban maximum 20 mg glutént tartalmaz.

A cöliákiások mindenképpen győződjenek meg arról, hogy a vásárolni kívánt termék garantáltan gluténmentes, nyomokban sem tartalmazza az allergént! Érdemes a gyakran vásárolt címkéket is időről időre újra átnézni, hiszen a gyártási folyamat és az összetétel is változhat.

Otthon és étteremben is fokozottan kell figyelni a gluténos és mentes termékek teljes elkülönítésére, ez vágódeszkákra, tányérokra, sütőeszközökre, evőeszközökre, mosogatószivacsokra stb. is érvényes!

A gluténmentesség nem jelent lisztmentességet, lássunk néhány példát azokra a lisztekre és alapanyagokra, amelyek használhatóak a diétában:

  • gluténmentes zab(liszt)
  • rizs(liszt)
  • köles(liszt)
  • hajdina(liszt)
  • kukorica(liszt)
  • amaránt(liszt)
  • csicseriborsó(liszt)
  • lenmag(liszt)
  • mandula(liszt)

A cöliákia csak orvosi diagnózis után mondható ki, a diéta tartása a vizsgálatok megkezdése előtt nem javasolt, hiszen a glutén kiiktatása álnegatív eredményeket okozhat.

Miért divat a GM diéta?

A glutén kiiktatása sok esetben a kenyér kiiktatását jelenti, amely a szénhidrát csökkentésével fogyást eredményezhet.

Intolerancia esetén is sok esetben a glutén tűnik a ludasnak, amit egy rövid, kizáró étrend során próbára lehet tenni (érdemes dietetikus segítségét kérni ebben), de öndiagnózist soha ne végezzünk, a leletek értelmezését bízzuk orvosunkra!

A gluténmentes diéta, ha nem jól válogatjuk össze az alapanyagokat, akár rostszegény is lehet –például a rizs- és kukoricalisztek alacsony rosttartalommal rendelkeznek – és a gluténmentes kenyerek szerkezete (a sikértartalom hiánya miatt) is különbözhet az eddig megszokott hagyományos kenyerekétől.

Biztonsággal fogyaszthatók a natúr(!) tejtermékek, a tojás, a friss (nem pácolt, fűszerezett) húsok és halak, a különböző főzéshez használt zsiradékok, zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak is. Fűszereknél a fűszerkeverékek összetevőit is mindenképpen át kell nézni, nehogy gluténtartalmú alapanyaggal találkozzunk benne.

LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>>

MI OKOZHAT GYOMORFÁJÁST? MEGOLDÁSOK KÜLÖNBÖZŐ PANASZOKRA! >>>

6 TIPP, HOGY TERMÉSZETES MÓDON CSÖKKENTSD A KOLESZTERINSZINTED! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.