Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Érdekességek

Új divathóbort, vagy valóban egészséges napindító a gombakávé?

2024 kávétrendjei között előkelő helyet foglal egy különleges ital, a gombakávé. Vajon tényleg jó, ha erre cseréljük a megszokott feketénket?

Bár gondolhatnád azt, hogy a magyarok nagy kávéfogyasztók – különösen, ha te magad is naponta több csészével fogyasztasz belőle –, a felmérések szerint átlagosan mi nagyjából két csészét iszunk naponta, míg például a finnek négyet. Az elmúlt években azonban azt mutatják a számok, hogy a kávéfogyasztás globálisan csökken.

Egyre kevesebb kávét fogyasztunk / Fotó: Shutterstock
Egyre kevesebb kávét fogyasztunk / Fotó: Shutterstock

Egészségtudatos döntés lemondani a kávéról

A csökkentő kávéfogyasztás oka egyrészt még a pandémiára vezethető vissza, amikor a közösségi kávézás gyakorlatilag megszűnt. Nem ittunk kávét közösen a kollégákkal, nem futottunk össze egy kávéra a barátokkal stb. A másik ok az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével függ össze: egyre többen mondanak nemet a kávéra, és keresnek más, egészségesebb (vagy annak gondolt) élénkítő italt. Ilyen a napjainkban egyre népszerűbb matcha vagy chai latte például. Ennek a trendnek köszönhetjük a gombakávét is.

Mi a gombakávé?

A gombakávé nem más, mint az őrölt kávé különböző gombákkal való keveréke. Leginkább instant verzióban gyártják, és a gombalöket miatt egy adagja nagyjából fele annyi koffeint tartalmaz, mint a sima kávé.

A gombakávé őrölt kávé és különböző gombák keveréke / Fotó: Shutterstock
A gombakávé őrölt kávé és különböző gombák keveréke / Fotó: Shutterstock

Miért a gomba?

A különböző gombákat már évszázadok óta használja a hagyományos kínai gyógyászat. Ezt főleg a bennük rejlő béta-glükán miatt teszik, mely jótékonyan hat az immunrendszerünkre, illetve a szív- és érrendszer egészségére. A gombakávéhoz használnak chaga (másnéven hamvaskéreg) gombát, közönséges süngombát és belekerül a kicsit különlegesebb cordyceps gomba is. Ezeknek a gombáknak bizonyos vegyületei képesek növelni a stresszel szembeni ellenállóképességet, így a gombakávé kiváló stresszoldó. Néhány kutatás már arra is rávilágított, hogy az ital gombatartalma az agy neurotranszmitterjeire is kedvező hatást fejt ki, mely nyugtató hatással bír a központi idegrendszer szempontjából.

Kávét általában azért iszun, hogy élénkebbek legyünk, és a gombakávé ebben is segít: a közönséges süngomba például kiváló memóriajavító hatású.

A gombakávé másik nagy előnye a lényegesen kevesebb koffeintartalom: a hígítás miatt egy adaggal feleannyit viszünk be a szervezetünkbe, mintha hagyományos feketét innánk. Ezáltal ritkábbak a koffeinfogyasztás negatív hatásai, mint az álmatlanság vagy a magas pulzusszám.

Nem mindenkinek ajánlott a gombakávé

Mielőtt kipróbálnád, gondolj végig néhány dolgot! Bizonyos gombák fogyasztása egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki, amely súlyosabb esetben akár légzési nehézség is lehet. Előfordulhat emésztési zavar is. Nem ajánlott a gombakávé fogyasztása például vérhígító szedése mellett.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.