Tehát a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy melyik hangyafaj, milyen ízvilággal rendelkezik. Az eredmények rendkívül biztatóak, amelyek alapján a hangyák kiváló alapanyagai lehetnének az éttermi gasztronómiának, emellett fűszerként is megállják a helyüket – írja az Origo.
A fekete hangyák méregmirigyeik által például jelentős mennyiségű hangyasavat termelnek, amelynek az íze az ecetéhez hasonlít. Éppen ezért az ecettel készülő ételeket nyugodtan lehetne hangyákkal ízesíteni. Sőt ezek a kis rovarok akár a citromot is helyettesíthetnék.
A Chicatana hangyák teste pedig a hús sütésekor keletkező aldehidekhez és pirazinokhoz hasonló vegyületeket termel. Éppen ezért ezek a hangyák azoknak ajánlottak, akik úgy szeretnék mérsékelni a húsfogyasztásukat, hogy közben nem akarak lemondani a húsok jellegzetes aromájáról. Tehát számukra a Chicatana hangyák tökéletes fűszerek lehetnének.
Bár a rovarfogyasztás számos fenntarthatósági problémára jelenthet megoldást, azonban a hangyák a rákfélékhez hasonló allergiás reakciókat okozhatnak, ráadásul a hangyafarmok üzemeltetése sem olcsó mulatság.
Bortókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.