Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vannak olyan országok, ahol a hangyák már régóta alapvető táplálékforrásként szolgálnak, és bizony minden fajnak megvan a maga jellegzetes íze. A kutatók elemezték ezeket az ehető, apró rovarokat, minek is köszönhetik kellemes illatukat és aromájukat.

Tehát a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy melyik hangyafaj, milyen ízvilággal rendelkezik. Az eredmények rendkívül biztatóak, amelyek alapján a hangyák kiváló alapanyagai lehetnének az éttermi gasztronómiának, emellett fűszerként is megállják a helyüket – írja az Origo.

A Chicatana hangyák kiváló húsízű fűszerek / Fotó: Shutterstock
A Chicatana hangyák kiváló húsízű fűszerek / Fotó: Shutterstock

A fekete hangyák méregmirigyeik által például jelentős mennyiségű hangyasavat termelnek, amelynek az íze az ecetéhez hasonlít. Éppen ezért az ecettel készülő ételeket nyugodtan lehetne hangyákkal ízesíteni. Sőt ezek a kis rovarok akár a citromot is helyettesíthetnék.

A Chicatana hangyák teste pedig a hús sütésekor keletkező aldehidekhez és pirazinokhoz hasonló vegyületeket termel. Éppen ezért ezek a hangyák azoknak ajánlottak, akik úgy szeretnék mérsékelni a húsfogyasztásukat, hogy közben nem akarak lemondani a húsok jellegzetes aromájáról. Tehát számukra a Chicatana hangyák tökéletes fűszerek lehetnének.

Bár a rovarfogyasztás számos fenntarthatósági problémára jelenthet megoldást, azonban a hangyák a rákfélékhez hasonló allergiás reakciókat okozhatnak, ráadásul a hangyafarmok üzemeltetése sem olcsó mulatság.

Bortókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.