Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Vannak olyan országok, ahol a hangyák már régóta alapvető táplálékforrásként szolgálnak, és bizony minden fajnak megvan a maga jellegzetes íze. A kutatók elemezték ezeket az ehető, apró rovarokat, minek is köszönhetik kellemes illatukat és aromájukat.

Tehát a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy melyik hangyafaj, milyen ízvilággal rendelkezik. Az eredmények rendkívül biztatóak, amelyek alapján a hangyák kiváló alapanyagai lehetnének az éttermi gasztronómiának, emellett fűszerként is megállják a helyüket – írja az Origo.

A Chicatana hangyák kiváló húsízű fűszerek / Fotó: Shutterstock
A Chicatana hangyák kiváló húsízű fűszerek / Fotó: Shutterstock

A fekete hangyák méregmirigyeik által például jelentős mennyiségű hangyasavat termelnek, amelynek az íze az ecetéhez hasonlít. Éppen ezért az ecettel készülő ételeket nyugodtan lehetne hangyákkal ízesíteni. Sőt ezek a kis rovarok akár a citromot is helyettesíthetnék.

A Chicatana hangyák teste pedig a hús sütésekor keletkező aldehidekhez és pirazinokhoz hasonló vegyületeket termel. Éppen ezért ezek a hangyák azoknak ajánlottak, akik úgy szeretnék mérsékelni a húsfogyasztásukat, hogy közben nem akarak lemondani a húsok jellegzetes aromájáról. Tehát számukra a Chicatana hangyák tökéletes fűszerek lehetnének.

Bár a rovarfogyasztás számos fenntarthatósági problémára jelenthet megoldást, azonban a hangyák a rákfélékhez hasonló allergiás reakciókat okozhatnak, ráadásul a hangyafarmok üzemeltetése sem olcsó mulatság.

Bortókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.