Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Vannak olyan országok, ahol a hangyák már régóta alapvető táplálékforrásként szolgálnak, és bizony minden fajnak megvan a maga jellegzetes íze. A kutatók elemezték ezeket az ehető, apró rovarokat, minek is köszönhetik kellemes illatukat és aromájukat.

Tehát a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy melyik hangyafaj, milyen ízvilággal rendelkezik. Az eredmények rendkívül biztatóak, amelyek alapján a hangyák kiváló alapanyagai lehetnének az éttermi gasztronómiának, emellett fűszerként is megállják a helyüket – írja az Origo.

A Chicatana hangyák kiváló húsízű fűszerek / Fotó: Shutterstock
A Chicatana hangyák kiváló húsízű fűszerek / Fotó: Shutterstock

A fekete hangyák méregmirigyeik által például jelentős mennyiségű hangyasavat termelnek, amelynek az íze az ecetéhez hasonlít. Éppen ezért az ecettel készülő ételeket nyugodtan lehetne hangyákkal ízesíteni. Sőt ezek a kis rovarok akár a citromot is helyettesíthetnék.

A Chicatana hangyák teste pedig a hús sütésekor keletkező aldehidekhez és pirazinokhoz hasonló vegyületeket termel. Éppen ezért ezek a hangyák azoknak ajánlottak, akik úgy szeretnék mérsékelni a húsfogyasztásukat, hogy közben nem akarak lemondani a húsok jellegzetes aromájáról. Tehát számukra a Chicatana hangyák tökéletes fűszerek lehetnének.

Bár a rovarfogyasztás számos fenntarthatósági problémára jelenthet megoldást, azonban a hangyák a rákfélékhez hasonló allergiás reakciókat okozhatnak, ráadásul a hangyafarmok üzemeltetése sem olcsó mulatság.

Bortókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.