A forró levegős készülékekről, azaz air fryerekről általában csak pozitívan nyilatkoznak a használói. A rendkívül könnyen és egyszerűen használható készülék ma már a legtöbb konyhában kivívta az őt megillető helyét, és cseppet sem mutat hanyatló tendenciát a népszerűsége. De még mindig van mit tanulnunk a készülék használatáról.
Sokan azzal szeretnék megspórolni az air fryer készülék tisztítását, hogy alaposan kibélelik sütőpapírral. Ám ami a tepsik esetében jól bevethető trükk, az a forró levegős sütőknél komoly gondokat is okozhat, két okból is.
Egyrészt nem véletlen, hogy a készülék elnevezése a forró levegő használatára utal, ugyanis ettől lesz olyan omlós benne például a csirkecomb. De csak akkor, ha megfelelő módon tud áramlani, keringeni a levegő a készülékben. Ha kibéleljük sütőpapírral, azzal épp a levegő útját zárjuk el, ami miatt nem lesz olyan ízletes a benne készült étel. Arról nem is beszélve, hogy egyes készülékek esetében a használati útmutató kifejezetten kitér arra, hogy kerüljük el a sütőpapírral való sütést. Tehát mielőtt belehajtogatnánk az air fryer kosarában egy jó nagy adag sütőpapírt, olvassuk el a készülékhez kapott útmutatást, és ha az megengedi a sütőpapír-használatot, akkor is épp csak annyit tegyünk a készülékbe, amennyi mindenképpen szükséges.
A másik ok, amiért nagyon körültekintően kell eljárnunk a sütőpapír-használat tekintetében, az a tűzveszélyessége. Az air fryer készülékben ugyanis a levegő hatására elmozdulhat a papír, és ha a fűtőszálakhoz ér huzamosabb ideig, könnyen meggyulladhat vagy rövidzárlatot okozhat a készülékben. Éppen ezért például előmelegítéskor semmi esetre sem szabad sütőpapírt tenni az air fryer kosarába, csakis akkor, ha a sütni kívánt étellel lesúlyozzuk azt. És emiatt is figyeljünk arra, hogy ha mindenképpen szeretnénk sütőpapírt tenni a készülék kosarába, csak annyit használjunk, amennyire tényleg szükség van.
Sokan azért döntenek egy air fryer készülék beszerzése mellett, mert sokkal egészségesebben készíthetők el benne az ételek, sőt, kifejezetten sok diétás receptet találunk. De nem árt tisztában lenni a forró levegős sütő használatából adódó esetleges mellékhatásokkal.
Például a túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Különösen igaz ez a sült krumplira, amelyen a barnás elszíneződés és ropogós kéreg épp e folyamatok során alakul ki.
Emellett hajlamosak lehetünk egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ha air fryerben készült, mivel nem használunk plusz olajat a sütéshez, vagyis azt feltételezzük, hogy sokkal egészségesebb. A túlfogyasztás azonban a súlygyarapodás kockázatával járhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.