Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Érdekességek

Hoppá! Korai halált okozhat a rántott csirke

Fűszeres rántott csirkecombok extra ropogós panírban
El sem tudod képzelni a vasárnapi ebédet rántott csirke nélkül? Nyugi, mi sem! Éppen ezért némi fenntartással kezeljük egy friss tanulmány eredményét, miszerint a rántott ételek rendszeres fogyasztása összefüggésben van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásával.

A BMJ című egészségügyi szaklapban megjelent tanulmányban több mint százezer 50 és 79 év közötti (tehát már klimaxon átesett) amerikai nő étrendjét követték figyelemmel 18 éven keresztül kérdőíves adatok alapján, 2017 februárjáig. Ez idő alatt 31 588 nő halt meg, közülük 8 358-an szívproblémák miatt.

Megállapították, hogy azok a nők, akik naponta legalább egyszer fogyasztottak rántott csirkét, 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azok pedig, akik rántott halat fogyasztottak rendszeresen, 7%-kal nagyobb eséllyel haltak meg korábban. Ezek alapján kimutatták, hogy a rántott ételek rendszeres fogyasztása a kettes típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefüggésben van.

A tanulmány eredményei nem feltétlenül igazak minden emberre, egyelőre csak a vizsgált nemre és korcsoportra lehet őket kijelenteni, de a kutatócsoport szerint más nemre és korcsoportra is hasonlóak lehetnek a hatásai. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a korai halálozásokban más tényezők is szerepet játszhattak, például a sütéshez használt olaj típusa is. Egy spanyol tanulmányban például nem találtak összefüggést a rántott ételek és a korai elhalálozás között, mert a lakosság nagy része olívaolajat használ a sütéshez.

A témában tehát még további kutatásokra és pontosabb eredményekre lesz szükség, de ha hetente 1-2 alkalommal fogyasztunk rántott csirkét, talán nincs okunk aggodalomra. Minden estre kikértük egy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) véleményét is a témával kapcsolatban. Ha a feltett kérdéseinkre megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

UPDATE: „Ma már meggyőző tudományos bizonyítékok támasztják alá azt a tényt, hogy a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas sóbevitel mellett a transz- és telített zsírok jelentős fogyasztása hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rántott ételek esetén egyrészt az alapanyag jelenthet kockázatot (amennyiben magas zsírtartalmú húst/sajtot választunk), másrészt pedig maga a technológia, vagyis a sok zsiradékban sütés. A sütés során, a hő hatására ugyanis a zsiradékban megnő a telített zsírsavak aránya, illetve egyes esetekben az éttermi körülmények között feltálalt rántott ételek elkészítéséhez olyan ipari zsiradékot használnak ami magas transz zsírsav tartalmú. Ez utóbbi egyébként szerencsére Magyarországon nagyon szigorúan szabályozott és pozitív irányban változott az elmúlt években. Szintén növeli a kockázatot ha a sütőzsiradékot nem cserélik rendszeresen. Az előzőek miatt a rántott ételek (legyen az hús, hal, lángos vagy bármi) fogyasztását alkalmanként, hetente legfeljebb egyszer ajánljuk. Mérsékelheti a rizikót ha a bundázott fogásokat a lehető legkevesebb zsiradékkal, kevés olajjal meghintve sütőben sütjük” - fejtette ki véleményét a MDOSZ.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.