Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Érdekességek

Hoppá! Korai halált okozhat a rántott csirke

Fűszeres rántott csirkecombok extra ropogós panírban
El sem tudod képzelni a vasárnapi ebédet rántott csirke nélkül? Nyugi, mi sem! Éppen ezért némi fenntartással kezeljük egy friss tanulmány eredményét, miszerint a rántott ételek rendszeres fogyasztása összefüggésben van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásával.

A BMJ című egészségügyi szaklapban megjelent tanulmányban több mint százezer 50 és 79 év közötti (tehát már klimaxon átesett) amerikai nő étrendjét követték figyelemmel 18 éven keresztül kérdőíves adatok alapján, 2017 februárjáig. Ez idő alatt 31 588 nő halt meg, közülük 8 358-an szívproblémák miatt.

Megállapították, hogy azok a nők, akik naponta legalább egyszer fogyasztottak rántott csirkét, 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azok pedig, akik rántott halat fogyasztottak rendszeresen, 7%-kal nagyobb eséllyel haltak meg korábban. Ezek alapján kimutatták, hogy a rántott ételek rendszeres fogyasztása a kettes típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefüggésben van.

A tanulmány eredményei nem feltétlenül igazak minden emberre, egyelőre csak a vizsgált nemre és korcsoportra lehet őket kijelenteni, de a kutatócsoport szerint más nemre és korcsoportra is hasonlóak lehetnek a hatásai. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a korai halálozásokban más tényezők is szerepet játszhattak, például a sütéshez használt olaj típusa is. Egy spanyol tanulmányban például nem találtak összefüggést a rántott ételek és a korai elhalálozás között, mert a lakosság nagy része olívaolajat használ a sütéshez.

A témában tehát még további kutatásokra és pontosabb eredményekre lesz szükség, de ha hetente 1-2 alkalommal fogyasztunk rántott csirkét, talán nincs okunk aggodalomra. Minden estre kikértük egy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) véleményét is a témával kapcsolatban. Ha a feltett kérdéseinkre megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

UPDATE: „Ma már meggyőző tudományos bizonyítékok támasztják alá azt a tényt, hogy a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas sóbevitel mellett a transz- és telített zsírok jelentős fogyasztása hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rántott ételek esetén egyrészt az alapanyag jelenthet kockázatot (amennyiben magas zsírtartalmú húst/sajtot választunk), másrészt pedig maga a technológia, vagyis a sok zsiradékban sütés. A sütés során, a hő hatására ugyanis a zsiradékban megnő a telített zsírsavak aránya, illetve egyes esetekben az éttermi körülmények között feltálalt rántott ételek elkészítéséhez olyan ipari zsiradékot használnak ami magas transz zsírsav tartalmú. Ez utóbbi egyébként szerencsére Magyarországon nagyon szigorúan szabályozott és pozitív irányban változott az elmúlt években. Szintén növeli a kockázatot ha a sütőzsiradékot nem cserélik rendszeresen. Az előzőek miatt a rántott ételek (legyen az hús, hal, lángos vagy bármi) fogyasztását alkalmanként, hetente legfeljebb egyszer ajánljuk. Mérsékelheti a rizikót ha a bundázott fogásokat a lehető legkevesebb zsiradékkal, kevés olajjal meghintve sütőben sütjük” - fejtette ki véleményét a MDOSZ.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.