Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Érdekességek

Így hasznosítsd a maradék tojásfehérjét és tojássárgáját

Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!

A már szétválasztott fehérje és sárgája a hűtőben 3 napig is friss marad. Ennél már csak akkor lesz tartósabb, ha lefagyasztjuk, hiszen így akár 10 hónapig is megőrzi a szavatosságát. A kiolvasztott sárgájákat és fehérjét viszont már csak olyan receptekhez használjuk, amelyekben alaposan fel kell ezeket hevíteni (tehát nyersen ne fogyasszuk). Ha a frissen félretett tojásrészekről van szó, akkor nagyon könnyű a dolgunk, hiszen rengeteg kényeztető édesség elkészítésére apropót adnak!

Finomságok fehérjéből

A hollandi mártás és a tojáslikőr készítésekor is sok tojásfehérje marad: fagyasztva felhasználható például levesek vagy mártások, alapok derítéséhez.

A megmaradt fehérje felhasználásának legegyszerűbb módja, ha habcsókot sütünk belőle. Ez nemcsak finom, de biztos, hogy minden hozzávalója megtalálható a konyhában. Még egyszerűbb, ha a maradék fehérjét a reggeli rántottához keverjük hozzá. De természetesen vannak izgalmasabb megoldások is, amelyekhez érdemes a nemzetek konyhájából ihletet meríteni.

Mi legyen a sárgájával?

A tojásfehérjehabbal készülő sütemények és desszertek után gyakran marad meg a tojássárgája, amit vétek lenne a kukába dobni. A fehérjéhez hasonlóan az omlettben is mindig elfér néhány plusz sárgája, amit egyszerűen keverjünk hozzá a tojásos reggelihez.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.