A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Érdekességek

Így hasznosítsd a maradék tojásfehérjét és tojássárgáját

Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!

A már szétválasztott fehérje és sárgája a hűtőben 3 napig is friss marad. Ennél már csak akkor lesz tartósabb, ha lefagyasztjuk, hiszen így akár 10 hónapig is megőrzi a szavatosságát. A kiolvasztott sárgájákat és fehérjét viszont már csak olyan receptekhez használjuk, amelyekben alaposan fel kell ezeket hevíteni (tehát nyersen ne fogyasszuk). Ha a frissen félretett tojásrészekről van szó, akkor nagyon könnyű a dolgunk, hiszen rengeteg kényeztető édesség elkészítésére apropót adnak!

Finomságok fehérjéből

A hollandi mártás és a tojáslikőr készítésekor is sok tojásfehérje marad: fagyasztva felhasználható például levesek vagy mártások, alapok derítéséhez.

A megmaradt fehérje felhasználásának legegyszerűbb módja, ha habcsókot sütünk belőle. Ez nemcsak finom, de biztos, hogy minden hozzávalója megtalálható a konyhában. Még egyszerűbb, ha a maradék fehérjét a reggeli rántottához keverjük hozzá. De természetesen vannak izgalmasabb megoldások is, amelyekhez érdemes a nemzetek konyhájából ihletet meríteni.

Mi legyen a sárgájával?

A tojásfehérjehabbal készülő sütemények és desszertek után gyakran marad meg a tojássárgája, amit vétek lenne a kukába dobni. A fehérjéhez hasonlóan az omlettben is mindig elfér néhány plusz sárgája, amit egyszerűen keverjünk hozzá a tojásos reggelihez.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.