Nem kell bő olajban kisütni a burgonyahasábokat ahhoz, hogy jó ropogósak legyenek, sőt, a túl sok zsiradékkal éppen ennek ellenkezőjét érjük el. A zsírban tocsogó, puha krumpli se nem finom, se nem egészséges köret, de ha a sütőben próbáljuk megsütni a mirelit zöldséget, akkor legtöbbször kiszárad. Mégis mi lehet a megoldás? Máris mutatjuk!
Ahhoz, hogy a hasábburgonya jó ropogós legyen, egy speciális tésztabundát kell elkészítenünk. Ehhez összekeverünk 5 ek. lisztet, 5 ek. kukoricalisztet, sót és borsot, valamint annyi vizet, hogy kissé folyós masszát kapjunk. Ebben megforgatjuk a fagyasztott hasábokat, és a szokott módon kisütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges olajat. A só-bors pároson kívül ízlés szerint használhatunk más fűszereket is, például fokhagymát vagy gyömbért, hogy még ízletesebb legyen a sült krumpli. Sőt, a bundázott hasábokat egy pikáns szósszal is bevonhatjuk, de barbecue-szószt is önthetünk rá, illetve házi ketchuppal is kínálhatjuk.
A kukoricalisztet és a kukoricakeményítőt egyaránt jól használhatjuk bundázásra, minkettő ropogós textúrát kölcsönöz az ételeknek.
A kukoricaszemekből előállított, semleges ízű, finom port a 19. század közepén fedezte fel Thomas Kingsford, bár eleinte a ruhák keményítésére használták, hogy azok ellenállóbbak legyenek a szennyeződésekkel szemben. Egy évtized telt el, mire a kukoricaliszt gasztronómiai értékére is fény derült.
A magas keményítőtartalmú kukoricalisztben – ami akár kukoricakeményítővel is helyettesíthető, és fordítva – a keményítőmolekulák a hő hatására (főzés és sütés során) megduzzadnak, és elválnak egymástól. Megkötik a vizet, és egy merev, kemény hálót alkotnak, így alakul ki a ropogós bunda az ételeken.
A ropogós bundán kívül a kukoricalisztet és -keményítőt egyaránt használhatjuk a különböző szószok, mártások sűrítésére, sőt, a házi vaníliakrém is elkészíthető ezzel az alapanyaggal. A gyümölcsös töltelékkel készülő süteményekben is alkalmazhatjuk, hogy felfogja a gyümölcs nedvességét, így elkerülhetjük, hogy elázzon a sütitészta. A búzadarát is tökéletesen helyettesíti.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.