Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Így lesz tökéletes a csörögéd – 7 egyszerű lépés, és tálhatod is!

Farsang nem múlhat el fánk nélkül. Eddig még nem sütöttél? Kezdd a csörögével!

Az alakja miatt forgácsfánknak is nevezett farsangi finomság elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a szalagosé, a formázása pedig csak ránézésre bonyolult. Kiváló vendégváró sütemény, mert kis munkával rövid idő alatt sokat készíthetsz belőle.

1. Hozzávalók

Akár élesztős, akár sütőporos vagy sütőpor nélküli változat mellett döntesz, a tésztához lényegében csak lisztre, tojásra, vajra vagy zsírra, némi cukorra, csipetnyi sóra és egy kevéske rumra, valamint - a recepttől függően - tejre, tejfölre lesz szükséged. A rum vagy más alkohol meggátolja, hogy sütéskor a tészta megszívja magát zsiradékkal. Ezeken kívül még olaj kell a sütéshez, (fahéjas) porcukor a szóráshoz, és tetszés szerint lekvár a tunkoláshoz.

2. Összeállítás

Nagy tálban kézzel dolgozd össze a receptben előírt valamennyi hozzávalót, majd enyhén lisztezett felületen gyúrd simára a tésztát. A folyékony hozzávalókat (pl. tejfölt) a megfelelő állag eléréséig több részletben add a lisztes elegyhez. Egyes hagyományos recepteknél az olvasztott vajat a nyers tésztába fúrt lyukakba kell önteni, végül pihentetés után a masszába dolgozni.

3. Kelesztés, pihentetés

Mindig tartsd be a recepted előírásait! Az élesztős tésztát kevesebb ideig kell keleszteni, mint szalagos fánk esetén, sőt a kelesztés el is maradhat. Az összegyúrt sütőporos tésztának jót tesz egy negyedórás pihentetés. A sütőpor nélkülit összegyúrás után azonnal kinyújthatod.

4. Nyújtás és szaggatás

A tésztát enyhén lisztezett felületen hengereld késfok (kb. 2 mm) vastagságúra, majd derelyevágóval, esetleg pizzavágóval oszd fel kb. 10 cm hosszú csíkokra, téglalapokra vagy rombuszokra.

5. Formázás

A hosszabbra hagyott tésztacsíkokat tetszés szerint lazán megcsomózhatod, összegabalyíthatod. A lapok vagy rombuszok közepén ejts egy vagy két hosszabb bevágást, majd húzd át a sarkokat a bevágások egyik vagy mindkét végén keresztül. A bevágott lapocskákat dugdosás nélkül is megsütheted.

6. Sütés

Lábosban vagy mély serpenyőben bőven melegíts olajat. Nem kell, hogy túl forró legyen! Akkor jó a hőfoka, ha belemerítesz egy fakanalat, és kis buborékok szállnak fel mellette. Ekkor óvatosan engedj bele 3-4 darab csörögét. Többet ne, mert sütés közben megnőnek. Rövid idő alatt süsd a fánkokat világos aranybarnára mindkét oldalukon. Vigyázz, nehogy kiszáradjanak! Túlságosan forró zsiradék esetén a külsejük hamar sötétebb barna lesz, a belsejük pedig nyers marad.

Sütés után tedd a lecsepegtetett csörögefánkokat konyhai papírtörlővel kibélelt tálba, hogy leitasd róluk a felesleges zsiradékot. Esetleg a tál tetejére is teríthetsz egy réteg papírtörlőt.

7. Tálalás

A már nem forró, de meleg csörögéket bőven szórd meg porcukorral mindkét oldalukon, majd rendezd el egy tálon. Kis tálkákban kínálj hozzájuk híg lekvárt a mártogatáshoz.

Csöröge fánk alaprecept:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek porcukor
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 5 ml pálinka vagy rum
  • 5 dl olaj (a sütéshez)
  • 2 ek porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A csörögéhez a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és annyi pálinkát, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk. Lisztezett felületen jól átgyúrjuk. Becsomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, így könnyebb dolgozni vele. Az egyiket enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. ujjnyi széles, 7-8 cm hosszú rudakat vágunk. Ezeket picit megsodorjuk, hogy ne legyen túl szögletes. Egyik végét kb. a feléig átvágjuk, majd a tésztát 90 fokban oldalra fordítva (ekkor a vágás a tésztán vízszintesen lesz) a másik végén is bevágjuk.
  3. Olajat forrósítunk, majd szép pirosra sütjük benne a fánkokat. Akkor lesz szép formás, ha úgy helyezzük az olajba, hogy vágásokat kicsit szétfordítjuk és egyik felét megfogva a három másik felét az olajba engedjük, majd 3-4 másodperc után elengedjük. Így tartja meg a szép formát, ami a tyúklábhoz hasonló.
  4. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Mutatjuk videón, hogy készül a csöröge:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.