Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Érdekességek

Tudod, milyen íze van igazából a babérlevélnek? Nehezebb a válasz, mint gondolnád

A babérlevél karakteres ízű fűszer /Fotó: Shutterstock
A babérlevél nem hiányozhat a babos és lencsés ételekből, de sokan a krumplifőzeléket sem tudják elképzelni a szárított, zöld levélke nélkül. De milyen íze is van valójában a babérlevélnek?

Milyen íze van a babérlevélnek? Hát babérlevél – mondhatnád bátran, de a válasz sokkal összetettebb és ezáltal bonyolultabb is. Sokan ugyanis amellett kardoskodnak, hogy ennek a fűszernek nincs is íze, és semmit sem tesz hozzá az ételhez és bizonyos fokig nekik is igazuk van. Sokat számít ugyanis az, hogy a babérlevél milyen hosszan áll otthon, mert egy idő után bizony képes elveszíteni jellegzetes... babérlevélízét.

A babérlevél karakteres ízű fűszer /Fotó: Shutterstock
A babérlevél karakteres ízű fűszer /Fotó: Shutterstock

A babérlevélnek idő kell

Míg sózni és borsozni a főzés bármely szakaszában tudjuk az ételt, a babérlevél nem fejti ki azonnal a hatását. A babérlevélnek idő kell, ezért érdemes rögtön a főzés elején hozzáadni az ételhez, hogy minél több aroma kioldódhasson a szárított levelekből. Remek praktika, ha már az olajon piruló hagymához hozzádobjuk a babérleveleket, ugyanis így még inkább elősegítjük, hogy előjöjjenek az ízanyagok és még finomabb lesz a krumplifőzelék vagy a bableves.

A babérlevél a rozmaringhoz, a kakukkfűhöz és a zsályához hasonlóan ugyanis hamarabb oldódik zsírban, mint vízben.

A babérlevél idővel valóban veszít az ízéből, ezért jól zárható dobozban vagy üvegben tároljuk /Fotó: Shutterstock
A babérlevél idővel valóban veszít az ízéből, ezért jól zárható dobozban vagy üvegben tároljuk /Fotó: Shutterstock

Milyen íze van a babérlevélnek?

Többfajta babérlevél is létezik, ám ízesítésre elsősorban a mediterrán és a kaliforniai babérlevelet használjuk. Mindkettőre jellemző a mentás, teafüves ízvilág, miközben megjelennek borsos, szegfűszeges aromák is.

Nehéz egyértelműen beazonosítani, hogy milyen is pontosan a babérlevél íze, ugyanis sok függ attól, milyen régóta tárolják, és persze az emberek egyénenként eltérő ízlésétől is. Ezért lehet például, hogy egy Los Angeles-i séf szerint a fenyő, a fahéj és a vanília ízjegyei is megjelennek a babérlevélben, de egyesek a mentát és az eukaliptuszt is érzik rajta – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.