Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Érdekességek

Tudod, milyen íze van igazából a babérlevélnek? Nehezebb a válasz, mint gondolnád

A babérlevél karakteres ízű fűszer /Fotó: Shutterstock
A babérlevél nem hiányozhat a babos és lencsés ételekből, de sokan a krumplifőzeléket sem tudják elképzelni a szárított, zöld levélke nélkül. De milyen íze is van valójában a babérlevélnek?

Milyen íze van a babérlevélnek? Hát babérlevél – mondhatnád bátran, de a válasz sokkal összetettebb és ezáltal bonyolultabb is. Sokan ugyanis amellett kardoskodnak, hogy ennek a fűszernek nincs is íze, és semmit sem tesz hozzá az ételhez és bizonyos fokig nekik is igazuk van. Sokat számít ugyanis az, hogy a babérlevél milyen hosszan áll otthon, mert egy idő után bizony képes elveszíteni jellegzetes... babérlevélízét.

A babérlevél karakteres ízű fűszer /Fotó: Shutterstock
A babérlevél karakteres ízű fűszer /Fotó: Shutterstock

A babérlevélnek idő kell

Míg sózni és borsozni a főzés bármely szakaszában tudjuk az ételt, a babérlevél nem fejti ki azonnal a hatását. A babérlevélnek idő kell, ezért érdemes rögtön a főzés elején hozzáadni az ételhez, hogy minél több aroma kioldódhasson a szárított levelekből. Remek praktika, ha már az olajon piruló hagymához hozzádobjuk a babérleveleket, ugyanis így még inkább elősegítjük, hogy előjöjjenek az ízanyagok és még finomabb lesz a krumplifőzelék vagy a bableves.

A babérlevél a rozmaringhoz, a kakukkfűhöz és a zsályához hasonlóan ugyanis hamarabb oldódik zsírban, mint vízben.

A babérlevél idővel valóban veszít az ízéből, ezért jól zárható dobozban vagy üvegben tároljuk /Fotó: Shutterstock
A babérlevél idővel valóban veszít az ízéből, ezért jól zárható dobozban vagy üvegben tároljuk /Fotó: Shutterstock

Milyen íze van a babérlevélnek?

Többfajta babérlevél is létezik, ám ízesítésre elsősorban a mediterrán és a kaliforniai babérlevelet használjuk. Mindkettőre jellemző a mentás, teafüves ízvilág, miközben megjelennek borsos, szegfűszeges aromák is.

Nehéz egyértelműen beazonosítani, hogy milyen is pontosan a babérlevél íze, ugyanis sok függ attól, milyen régóta tárolják, és persze az emberek egyénenként eltérő ízlésétől is. Ezért lehet például, hogy egy Los Angeles-i séf szerint a fenyő, a fahéj és a vanília ízjegyei is megjelennek a babérlevélben, de egyesek a mentát és az eukaliptuszt is érzik rajta – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.