Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Érdekességek

Kenderből készült porcsirke válthatja fel a húst: vízzel és olajjal keverve, mikróban sül

Kenderfehérjéből készül a legújabb vegán csirkehús (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
A műhús riasztó kifejezéssé vált, míg a vegán húsalternatíva nem hangzik étvágygerjesztőnek. A cégek és a kutatók azonban rendületlenül dolgoznak azon, hogy megtalálják azt az ízében és állagában is kívánatos húshelyettesítőt, mely segíthet mérsékelni az ipari állattartással járó károkat. A legújabb találmány a porcsirke, mely kenderből készül.

A túlzott húsfogyasztásnak lehetnek egészségügyi kockázatai, ugyanígy a teljesen vegán, azaz minden állati eredetű élelmiszert nélkülöző étrend is okozhat problémákat, ha nem pótoljuk például a tejtermékekkel kieső aminosavakat, vitaminokat.

A növényi alapú étrendet követők számára épp ezért kiemelten fontos, hogy az étkezéseik változatosan legyenek, és ne csak egyféle forrásból pótolják például a fehérjéket. Nem véletlen, hogy az élelmiszeripar a legkülönfélébb vegán termékeket állítja elő, ám ezek gyakran ultrafeldolgozott élelmiszerek, melyekbe számtalan össztevő és állományjavító kerülhet, így kevésbé tekinthetőek egészséges alternatívának.

Kenderfehérjéből készül a legújabb vegán csirkehús (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
Kenderfehérjéből készül a legújabb vegán csirkehús (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

Egy amerikai tejfeldolgozó cég, az Elmhurst 1925 pár éve befejezte működését, legalábbis úgy, mint tejfeldolgozó, és ma már csak és kizárólag növényi alapú italokat, olajos magvakat és vegán hústerméket kínál. Ez utóbbi a legújabb dobásuk, és TerraMeat márkanév alatt piacra dobták a porcsirkét, mely kenderből készült. A húshelyettesítő instant kivitelben kerül forgalomba, a vásárlónak pedig csak vizet és olajat, valamint a kívánt fűszereket kell hozzákevernie, majd a mikróban készre sütnie a vegán csirkét. A kenderfehérjéből álló termék adagonként 26 gramm fehérjét tartalmaz – olvasható a vegconomist.com cikkében.

Az egyetlen összetevőből álló termék vetélytársa lehet a már a piacon lévő, ultrafeldolgozott vegán élelmiszereknek.

Időskori elbutulást, memóriazavart, sztrókot is okozhatnak egyes élelmiszerek

Egy kutatás során a tudósok megállapították, hogy összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a sztrók kialakulása között. A problémásnak vélt ételek között találjuk a magyarok körében is népszerű gyorsételeket (a hamburgereket, pizzákat), a csipszeket, felvágottakat, valamint a pékárukat is.

A kényelmi ételekkel kapcsolatban már korábban is összefüggésbe hoztak számos betegséget, ilyenek az elhízás, a vérnyomásproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos megbetegedések és az allergiák is. Újabb tétel a listán, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása 8 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.