A túlzott húsfogyasztásnak lehetnek egészségügyi kockázatai, ugyanígy a teljesen vegán, azaz minden állati eredetű élelmiszert nélkülöző étrend is okozhat problémákat, ha nem pótoljuk például a tejtermékekkel kieső aminosavakat, vitaminokat.
A növényi alapú étrendet követők számára épp ezért kiemelten fontos, hogy az étkezéseik változatosan legyenek, és ne csak egyféle forrásból pótolják például a fehérjéket. Nem véletlen, hogy az élelmiszeripar a legkülönfélébb vegán termékeket állítja elő, ám ezek gyakran ultrafeldolgozott élelmiszerek, melyekbe számtalan össztevő és állományjavító kerülhet, így kevésbé tekinthetőek egészséges alternatívának.
Egy amerikai tejfeldolgozó cég, az Elmhurst 1925 pár éve befejezte működését, legalábbis úgy, mint tejfeldolgozó, és ma már csak és kizárólag növényi alapú italokat, olajos magvakat és vegán hústerméket kínál. Ez utóbbi a legújabb dobásuk, és TerraMeat márkanév alatt piacra dobták a porcsirkét, mely kenderből készült. A húshelyettesítő instant kivitelben kerül forgalomba, a vásárlónak pedig csak vizet és olajat, valamint a kívánt fűszereket kell hozzákevernie, majd a mikróban készre sütnie a vegán csirkét. A kenderfehérjéből álló termék adagonként 26 gramm fehérjét tartalmaz – olvasható a vegconomist.com cikkében.
Az egyetlen összetevőből álló termék vetélytársa lehet a már a piacon lévő, ultrafeldolgozott vegán élelmiszereknek.
Egy kutatás során a tudósok megállapították, hogy összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a sztrók kialakulása között. A problémásnak vélt ételek között találjuk a magyarok körében is népszerű gyorsételeket (a hamburgereket, pizzákat), a csipszeket, felvágottakat, valamint a pékárukat is.
A kényelmi ételekkel kapcsolatban már korábban is összefüggésbe hoztak számos betegséget, ilyenek az elhízás, a vérnyomásproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos megbetegedések és az allergiák is. Újabb tétel a listán, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása 8 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.
Borítókép: Illusztráció/Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.