Dödölle - az eredeti recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Nemsokára laborban tenyésztett csirkehús lepheti el a világot

Laborhús műhús /Fotó: Shutterstock
A műhús lehet a megoldás arra, hogy humánusabb és fenntarthatóbb legyen az élelmiszeripar.

A hús az egyik fontos, alapvető emberi táplálék, ám túl sokat fogyasztunk belőle és ezt a mennyiséget a Föld növekvő népessége mellett egyre nehezebben tudja kiszolgálni az élelmiszeripar. A vegetáriánus vagy vegán termékek nem jelentenek elégséges alternatívát, ezért sokan a laboratóriumi körülmények között elállított húsokban látjak a helyzet megoldását.

A laborhús vagy műhús ugyanis kevesebb terhet róna a környezetre, mint a rendes állattartás, nem beszélve arról, hogy sokkal humánusabb és fenntarthatóbb módszer is lenne.

Igazi állatok sejtjeiből tenyésztik a laborhúst /Fotó: Shutterstock
Igazi állatok sejtjeiből tenyésztik a laborhúst /Fotó: Shutterstock

Az Amerikai Egyesült Államokban június elején történt meg a nagy áttörés a műhúskészítés területén, ugyanis a kaliforniai székhelyű Good Meat megkapta az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) címkéjének használati engedélyét a sejtben tenyésztett csirkehúshoz. Nem sokkal később az Upside Foods is megkapta a jóváhagyást. A napokban pedig mindkét vállalat számára engedélyezték, hogy forgalomba hozhassák a termékeiket – számolt be róla a USA Today.

Hogyan készül a műhús?

A tenyésztett hús a vegán készítményekkel ellentétben tartalmaz állati eredetű fehérjét, ugyanis élő állatokból gyűjtött sejtek kis mintájából állítják elő. A mintát laboratóriumi körülmények között tápanyagkeverékkel "etetik", majd a kívánt alakra formázzák. A laborhús támogatói szerint ez az állattenyésztés etikus formája, ugyanis nem jár az állatok tömeges levágásával, illetve kevesebb vízre és földterületre van szüksége a cégeknek. Nem beszélve arról, hogy az ökológiai lábnyoma is kisebb ezeknek a vállalatoknak.

Ennek némiképp ellentmond egy friss kutatás, mely szerint a laborhúst gyártó cégek energiaigénye nagyobb, mint a hagyományos tenyésztőké, sőt a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége a laboratóriumban termesztett hús termelési szakaszaiban valószínűleg "nagyságrendekkel" magasabbak lesznek – írja a DW Global Ideas.

A laborhús etikusabb megoldás, mint a hagyományos, ipari állattartás /Fotó: Shutterstock
A laborhús etikusabb megoldás, mint a hagyományos, ipari állattartás /Fotó: Shutterstock

Hol lesz kapható a laborban készült csirkehús?

A két cég most arra kapott engedélyt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban hozza forgalomba a laborhúst, mely először nem is a boltok polcain, hanem az éttermekben fog megjelenni. A Good Meat a tervek szerint a harminc éttermet üzemeltető José Andrésnek adja el az első laborcsirkéket, az Upside Foods pedig a Michelin-csillagos San Francisco-i Bar Crennbe szállítja az első adagot. Azt azonban még nem tudja egyik cég sem, mikor kerülhet a boltba a laborhús.

Miközben az Egyesült Államokban utat tört magának a tenyésztett hús, addig Olaszországban hallani sem akarnak róla és törvényben tiltanák meg az árusítását.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.