A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része, mondhatjuk, igazi szuperétel: biológiai értéke 100, azaz az anyatejével egyenértékű. 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitamin bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.
Az iskolás korú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra - derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből. Pedig a tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz, a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli.
Egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai (pl. tojás+magos kifli+friss zöldség), olyan fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztost, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek, felnőttnek a nap első részére.
Az otthoni tojásos reggelik mellett szól az is, hogy a felmérés szerint a gyerekek 66%-a elsősorban az íz alapján dönt egy-egy étel mellett, és kifejezetten anyu főztjét kedvelik.
Egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma: kb. 300-450 kcal. Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen például egy főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kcalt tartalmaz, tápanyagtartalma a következő: Fehérje: 14 g, Zsír: 13 g, Szénhidrát: 29 g, Rost: 5 g.
Összehasonlításképpen, egy kakaós csiga energia és tápanyagtartalma a következő: Energia: 326 kcal, Fehérje: 4 g, Zsír: 15 g, Szénhidrát: 43 g, Rost: 2 g
Egy iskolás gyerek napi energia és tápanyag igénye, amiből a reggeli kb. 20-25 %-ot tesz ki: Energia: 1700-2600 kcal, ebből fehérje:60-100 g, zsír: 50-90 g, szénhidrát: 230-360 g, rost: 20-25 g
„Keljünk kicsivel korábban a reggelihez, hogy legyen idő a napindító étkezésre, és ha mégsincs idő, csomagolhatunk tojásos tízórait is, legyen ez a menő sulis étel a magas cukor-, zsír- illetve sótartalmú kekszek, snackek helyett! A tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, miközben rámutat arra, hogy a tojás fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma kiegészítve rostdús kenyérfélével, zöldséggel és folyadékkal teljes értékű napindító egy gyerek szervezetének.
„Akkor kerülhet be ténylegesen a gyerekek reggeli étrendjébe a tojás, ha gyorsan elkészíthető, ízletes tojásos variációkat készítünk reggelire. Vagy ha nem jut idő rá, akkor be is férnek egy gyerek uzsonnás dobozába és egy szünet alatt megehetők tízóraira” – hangsúlyozta Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje, aki mindját négy ilyen recepttel is szolgál a rohanós hétköznap reggelekre.
Hozzávalók:
4 db tojás
2 db tortilla lap
só
10 dkg prágai sonka
1 db kápia paprika
2 db angol zellerszár
friss zöld koriander
2 ek olíva olaj
csipet őrölt bors
saláta mix
5 dkg reszelhető juhsajt/trappista sajt
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A sonkát, paprikát és az angol zellert apró, egyforma darabokra vágjuk, majd lassan, olíva olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk. Belekeverjük a finomra vágott friss koriandert. A tojást a serpenyőbe öntjük, egyszer megkeverjük, és lassan sütjük, akár lefedve. (Az is megoldás, ha omlett mintájára, az előmelegített sütőbe tesszük és 140 fokon sütjük.) Miközben a tojás sül, melegítsük fel a tortilla lapot. Csúsztassuk rá a tojáslepényt, enyhén borsozzuk, (ha a gyermek ezt kedveli) szórjunk rá a leveles salátából és a reszelt sajtból. Majd az egészet tekerjük fel, és csomagoljuk be alufóliába vagy szalvétába.
Hozzávalók:
4-6 db tojás
15 dkg bacon
40 dkg főtt burgonya
csipet szerecsendió
1 ek metélőhagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg gouda sajt
1 dl olíva olaj
Elkészítési idő: 12 perc
Elkészítés:
A kockázott bacont saját zsírjában megsütjük. Hozzáadjuk a főtt burgonyát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük szerecsendióval. Ehhez keverjük hozzá a metélőhagymát és a felvert tojást. A tetejére sajtot szórunk, és lefedve, lassan sütjük a serpenyőben.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Kész is a tojásos lepény!
Hozzávalók:
4 nagyobb kifli
4 db tojás
4 szelet sajt
4 db paradicsom
egy kevés metélőhagyma
só
bors
olíva olaj/kókuszolaj
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A kifliket sütőben vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy kis olajon megsütjük a tükörtojásokat, amiket ízlés szerint sózunk, borsozunk. Amikor a tojások megsültek, megszórjuk egy kis metélőhagymával is.
A pirított kifliket félbevágjuk, majd mindegyikbe teszünk egy-egy szelet sajtot és tükörtojást. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük és a szendvicsek mellé téve kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
0,5 dl olíva olaj
1 db vörös vagy fehérhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vágott petrezselyem
6 db tojás
só
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A burgonyákat tisztítás után karikázzuk fel, majd lobogó, enyhén sós vízben forraljuk 5 percig! Szűrjük le! Megfelelő serpenyőben olajon pirítsuk meg a szálára vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát! Tegyük rá a burgonyát és a petrezselymet, majd még pár percig süssük! A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a burgonyára. Lassan, lefedve 20 perc alatt készre sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.