A maradékmentés ma egyre divatosabb, sőt a környezetvédelem egyik fontos alappillére a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás mellett. Egy kis odafigyeléssel ugyanis jelentősen le lehet csökkenteni a szemétbe kerülő zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, illetve el lehetne kerülni, hogy a kukában végezze a megmaradt főtt étel, mert mondjuk túl sok készült belőle! Okos tervezéssel, és némi kreativitással szinte minden felhasználható, így megmenthető a konyhában!
A KOMETA tavaly év végén készített felméréséből kiderül, hogy a magyarok egyik nagy kedvenc, maradékmentő étele a gulyásleves. Ezt a finom, laktató ételt készíthetjük önmagában, de az alapját adhatja a megmaradt pörkölt is. A válaszadók közel negyede használja fel a megmaradt pörköltet arra, hogy gulyáslevest készítsen, ami tökéletes maradékmentő és újrahasznosító praktika.
Ugyancsak kedvelt maradékmentő étel a bundáskenyér, a melegszendvics, a pizza és a hortobágyi húsos palacsinta is. A válaszadók egy része a vasárnapi ebédről megmaradt főtt krumplit vagy krumplipürét sem dobja ki, hanem burgonyás pogácsát vagy tócsnit készít belőle.
Nemcsak sós ételek, hanem édességek is készíthetőek a megmaradt alapanyagokból. A legnépszerűbb fogás a mákos guba, amihez kimondottan szikkadt, a pulton már több napja álló kiflire van szükség. A megmaradt főtt rizsből rizskoch, avagy rizsfelfújt, a zsemléből máglyarakás készíthető, a piskóta pedig somlói galuskaként születhet újjá. A megbarnult banánokból banánkenyér vagy muffin készülhet, egy kis puding pedig bármilyen szikkadt süteményt újjá varázsol.
Borítókép: Mindmegette
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.