Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Folyamatosan csökken a háztartások élelmiszerhulladéka, de még így is sok étel kerül a szemétbe. Sok alapanyagot meg lehetne menteni, így sem a fonnyadt répának, sem a megmaradt levesnek vagy pörköltnek nem szabadna a kukában végeznie. Íme a magyarok kedvenc maradékmentő ételei.

A maradékmentés ma egyre divatosabb, sőt a környezetvédelem egyik fontos alappillére a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás mellett. Egy kis odafigyeléssel ugyanis jelentősen le lehet csökkenteni a szemétbe kerülő zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, illetve el lehetne kerülni, hogy a kukában végezze a megmaradt főtt étel, mert mondjuk túl sok készült belőle! Okos tervezéssel, és némi kreativitással szinte minden felhasználható, így megmenthető a konyhában!

Rengeteg élelmiszert lehetne megmenteni a kukába kerüléstől /Fotó: Shutterstock
Rengeteg élelmiszert lehetne megmenteni a kukába kerüléstől /Fotó: Shutterstock

Gulyásleves és mákos guba a magyarok kedvenc maradékmentő kajái

A KOMETA tavaly év végén készített felméréséből kiderül, hogy a magyarok egyik nagy kedvenc, maradékmentő étele a gulyásleves. Ezt a finom, laktató ételt készíthetjük önmagában, de az alapját adhatja a megmaradt pörkölt is. A válaszadók közel negyede használja fel a megmaradt pörköltet arra, hogy gulyáslevest készítsen, ami tökéletes maradékmentő és újrahasznosító praktika.

Ugyancsak kedvelt maradékmentő étel a bundáskenyér, a melegszendvics, a pizza és a hortobágyi húsos palacsinta is. A válaszadók egy része a vasárnapi ebédről megmaradt főtt krumplit vagy krumplipürét sem dobja ki, hanem burgonyás pogácsát vagy tócsnit készít belőle.

Nemcsak sós ételek, hanem édességek is készíthetőek a megmaradt alapanyagokból. A legnépszerűbb fogás a mákos guba, amihez kimondottan szikkadt, a pulton már több napja álló kiflire van szükség. A megmaradt főtt rizsből rizskoch, avagy rizsfelfújt, a zsemléből máglyarakás készíthető, a piskóta pedig somlói galuskaként születhet újjá. A megbarnult banánokból banánkenyér vagy muffin készülhet, egy kis puding pedig bármilyen szikkadt süteményt újjá varázsol.

GULYÁSLEVES >>>

Gulyásleves sertéshúsból
Gulyásleves sertéshúsból

MÁKOS GUBA >>>

Mákos guba recept
Mákos guba recept

BURGONYÁS POGÁCSA >>>

Pehelykönnyű hajtogatott burgonyás pogácsa
Pehelykönnyű hajtogatott burgonyás pogácsa

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.