Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Már az anyaméhben sírva fakad a gyerek ezektől a zöldségektől

Nagyon úgy fest, hogy a durhami egyetem kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy a magzatok egyértelműen érzik az édesanyjuk által elfogyasztott ételek ízét, illatát. Mindezt egy ultrahangos vizsgálattal is sikeresen alátámasztották. A szakemberek állítják, hogy például a sárgarépa mosolyt csalt a még meg nem született gyerekek arcára, míg a zöld zöldségektől olyan volt az arckifejezésük, mintha sírnának.

A kutatók 100 olyan kismama magzatáról készítettek felvételeket 4D-ultrahanggal, akik terhességük 32-36 hetében jártak. Az eredményből világosan kiderült, hogy a magzatok bizony reagáltak az anyjuk által megevett ételek ízére. A legvalószínűbb magyarázat erre az lehet, hogy a magzat már a magzatvíz lenyelésével érzi a szülő által elfogyasztott étel ízét, illetve zamatát. Az eddigi tapasztalatok alapján arra is fény derült, hogy sárgarépa mosolyt csalt a kicsik arcára, míg a zöld zöldségektől szinte sírva fakadtak.

A sárgarépa mosolyt csalt a kicsit arcára, míg a zöld zöldségektől sírva fakadtak
A sárgarépa mosolyt csalt a kicsit arcára, míg a zöld zöldségektől sírva fakadtak

A tanulmány arra is rávilágított, hogy már egy igen minimális ízhatás is elegendő ahhoz, hogy a magzat reagáljon. Az eredmények hitelesítése érdekében létrehoztak egy kontrollcsoportot is, akik szintén részt vettek az ultrahangos kutatásban, ám ők a vizsgálatok előtt semmilyen élelmiszert nem fogyasztottak.

A fentiek tudatában arra következtethetünk, hogy az anyuka már a születése előtt befolyásolhatja a gyerek ízlését. Ha változatosan, sokféle élelmiszert fogyaszt, akkor kevesebb az esélye annak, hogy a gyerek később válogatós lesz. Ez azzal magyarázható, hogy a kicsi már a méhen belül hozzászokik azoknak az ételeknek az ízéhez is, amit egyébként kevésbé kedvel.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.